• Brett sortiment
 • Storlek 34–62
 • Personlig service
Denna butik stängs permanent. 😢Läs mer
Denna butik stängs permanent. 😢Läs mer
Väggklockor(0)
Hoppsan! Den kategori du valt innehåller inga artiklar.

Kategorier

Filtrera & sortera

 • Sortera på:
  Popularitet först

Sortera på:

Väggklockor(0)

Köp din väggklocka online

Människan har varit som besatt av att mäta tiden i stort sett lika länge som vi har existerat på denna planet. I tusentals år har olika slags klockor, tidiga versioner av kalendrar, samt andra typer av tekniska hjälpmedel uppfunnits för att utföra vår tideräkning. Det tog en lång tid innan väggklockan, så som vi känner den, uppfanns. Det sättet på vilket vi idag mäter tid, med sextio stycken delar (sekunder, minuter), uppfanns faktiskt av folkslaget sumererna, och har nu använts av människan för mätning av begreppet “tid” i cirka 4000 år. Som kontrast delade det forntida Egypten upp sina dagar i två stycken perioder, i tolv timmar var. Man använde därefter stora obelisker för att kunna följa solens position över himlavalvet. Egyptierna var också de som uppfann vattenuret.

Vägguren blev moderna

Världens första professionella urmakare kom ursprungligen från yrken som låssmeder och juvelerare. Klockmakeriet har gått från att vara ett högt specialiserat yrke, till att bli en massindustri med tillverkning som utförs av robotar i stora fabriker. Inledningsvis var städer som Paris och Blois centrum för klocktillverkningen av designade klockor i Europa. I Tyskland var Augsburg och Nürnberg tidiga centra för tillverkning av olika typer av klockor, och i områdena kring Schwarzwald började man specialisera sig på en typ av väggur som kallades “gökur”. I England började man tillverka väggur redan under 1700 och 1800-talet, och det är kanske främst härifrån som de ur vi känner som väggklockor idag härstammar.

Det intressanta gökuret

Under 60-talet blev det populärt att ha en typ av väggklockor som kallades för gökur i hemmet. Klockan hade formen av ett litet hus, och på framsidan satt en liten dörr som öppnades varje halvtimme och varje timme. Ur den lilla dörren kom en liten gök, som lät lika många gånger som timman var slagen. Det var intressant för familjens barn att titta på när göken kom ut ur sitt klockbo. Väggklockan var ofta snyggt designad och en mycket vacker prydnad i hemmet. Idag har gökurets popularitet än en gång fått sig ett uppsving, då många föräldrar minns sin barndom och det gökuret deras föräldrar ägde på den tiden.

De snygga porslinsvägguren och pendelklockan

Senare kom väggur gjorda av porslin i olika färger och mönster, med mycket tydliga siffror. Det var viktigt att man kunde se vad klockan var även på lite längre håll. Det var ovanligt att det fanns många klockor i ett vanligt arbetarhem. De stora väggklockorna var ofta mycket vanliga på 1970- talet. Det var också många som gick på snickerikurser, där de hade möjlighet att tillverka sin egen klocka. Vanligtvis kunde det vara ganska stora väggklockor, som alla hade sitt unika utseende vad gällde design och utsmyckningar. Ofta var vägguret inbyggt och man kunde öppna en dörr på klockan för att dra upp den när den stannat. Efter det gick den på nytt i några dagar. Väggklockor med en guldfärgad pendel som slog från sida till sida när klockan gick och som hade två lod som sakta gled neråt vartefter tiden gick började också dyka upp på marknaden. Då loden gick för långt ner stannade vägguret och man måste dra upp loden igen och sätta igång pendeln. Dessa snygga väggklockor kunde ha en mycket vacker klang när den slog tiden. Det är mer vanligt att äldre människor har de gamla stora väggklockorna med en dörr som man öppnar för att dra upp den när den stannat.

Stort urval av väggur från Klingel

Dagens väggur är ofta ganska stora och urtavlan kan ha dekorationer som till exempel kan bestå av siffror. Även väggklockor med romerska siffror är moderna idag. Det finns till exempel snygga väggklockor, gjorda av romerska siffror som bara limmas fast på väggen och sedan sätts urverket dit. På Klingel har vi ett brett utbud av klockor i alla tänkbara prisklasser och designstilar. Hos oss hittar du en modell som passar varje typ av hem och inredning. Vi har till och med ett par modeller av det härligt hemtrevliga gökuret! Titta runt i vårt produktsortiment, och låt dig inspireras av klockor från märken som AMS, Meister Anker, Hönes, Zeitpunkt, Eurochron, Champ, Rhythm och många fler!


waiting...

KONTAKT
010 884 85 26 Helgfria vardagar kl. 8-18.
SÄKER BETALNING
 • Faktura
 • Konto
 • Postförskott
 • PayPal
 • Visa
 • Mastercard
FÖLJ OSS PÅ
VÅRA SAMARBETSPARTNERS
 • Payback
HANDLA TRYGGT
 • Trygg