• Brett sortiment
 • Storlek 34–62
 • Personlig service
Denna butik stängs permanent. 😢Läs mer
Denna butik stängs permanent. 😢Läs mer

Tunikor(0)

Hoppsan! Den kategori du valt innehåller inga artiklar.

Kategorier

Filtrera & sortera

 • Sortera på:
  Popularitet först

Sortera på:

Tunikor(0)

Den perfekta tunikan

Tunikor och blusar är någonting som varje stilmedveten kvinna bör ha i sin garderob, men visste du att både blusar och tunikor har till en början även burits av män? Tunikan har kvinnor alltid burit men det var först på 1800-talet som blusen letade sig in till kvinnornas garderober, då som den klassiska vita skjortan. De båda är givna klassiker som ständigt kommer i nya färger, former och tappningar och har kommit för att stanna. Hos oss på Klingel hittar du därför bl.a. både snygga tunikor och fina knytblusar.

TUNIKANS HISTORIA

Under 1300-talet pågick en revolutionerande förändring i modevärlden, både för män och kvinnor. I mitten av 1300-talet ändrades klädedräkten, som tidigare bestått olika variationer av tunikor, till ett plagg som avslöjade kroppens konturer vilket tydliggjorde de fysiska skillnaderna på män och kvinnor. Inspirationen till detta kom ursprungligen från Italien, Frankrike och framförallt Burgund under 1300–1400-talet. Det var under denna tid som modet blev betydligt mer könsbetonat, t.ex. så blev hosor modernt för män som tidigare hade burit tunikor precis som kvinnorna. Männens tunikor kortades då av och började istället förvandlas till skjortor. För kvinnornas del fanns tunikan kvar men blev mer och mer figursydd och snart hade man uppfunnit klänningen. Runt 1350-talet ändrades tunikan så att det framhävde kvinnans figur mer och mer. Tunikan har under åren förändrats men den är här för att stanna. Numera bärs den av främst kvinnor och är en rumplång tröja eller skjorta som brukar bäras till ett par byxor eller en kjol. Tunikan har fler funktioner och används därför även ofta som strandplagg ovanpå en baddräkt eller bikini.

BLUSENS HISTORIA

Blusen uppfanns senare än tunikan och ordet blus kommer från engelskans blouse, och syftade ursprungligen på en löst sittande och vid skjorta, eller bussarong. Detta plagg var från början ett plagg som användes av endast män, framförallt sjömän och arbetare. Under 1700-talet blev enklare överdragsskjortor vanliga bland sjömän. Dessa kallades tidigare för bussarong, men under 1830-talet blev de på grund av yrkeskopplingen istället till en så kallad sjömansblus. För andra enklare arbetsplagg för överkroppen var fortfarande arbetsblus den vanligaste benämningen under 1920-talet. I Sverige påträffades ordet blus för första gången i skriften ”Magasin för konst, nyheter och moder” år 1822. Ordet hade redan då fått flera betydelser: det fungerade som arbetsplagg eller överdragsplagg, och samtidigt som en typ av damklänning, vilken i sin stil imiterade detta plagg. Samtidigt blev blusen ett populärt barnplagg. Som arbetsplagg verkar blusen bara ha haft en liten spridning i Norden, och hos oss omtalas blusen främst som ett klädesplagg som härstammar från Frankrike. Som modeplagg fick blusen sitt riktiga genombrott tack vare Giuseppe Garibaldi. Garibaldi och männen som anslöt sig till honom var oftast klädda i röda blusar, och omkring år 1860 hade den så kallade Garribaldiblusen blivit ett eftertraktat modeplagg bland damerna. Detta var gnistan som behövdes för blusen, och nu började man experimentera med olika slags design på blusen. Arbetande kvinnor började omkring år 1890 klä sig i damblusar, som till en början även kallades för ryska blusar. Dessa var mycket enkla och släta plagg, och sydda med hög hals. Blusarna var till en början endast praktiska arbetsplagg. Från och med 1900-talets början vann de dock allt mer popularitet i kvinnornas garderober, och nu började de även beteckna ett allt bredare spektrum av klädesplagg.

TUNIKOR I OLIKA MODELLER OCH MÖNSTER

Precis som tunikans färg och mönster kan variera, brukar även modellen göra det. Hos oss hittar du därför långa tunikor till dam, liksom kortare tunikor. Vi på Klingel vill att det ska finnas någonting för alla, därför har vi såväl stilrena som mönstrade tunikor i olika varianter. Söker du en sommartunika har vi flertalet ljusa modeller för just det. Letar du istället efter den klassiska svarta, hittar du även detta. Hos oss kan du köpa en snygg tunika, i det mönster eller den modell du söker. Det bästa med tunikan är nog att den kommer i så många olika varianter: långa tunikor, kortare tunikor, figursydda tunikor och många fler.

TUNIKAN, SOMMARENS HETASTE PLAGG?

Tunikan bärs året om och kan i vintertid matchas snyggt till ett par jeans med en tjockare tröja över. Men på sommaren lever den sitt bästa liv. Den kan då bäras över en bikini eller baddräkt på väg till stranden, likväl som den gör sig fin över ett par ljusa jeans till kvällens grillfest. Kanske är du en av dem som gillar att spendera sommarens dagar strosandes på stadens gator med pauser på olika kaféer? Använd då tunikan som en klänning. Känns det för kalt undertill kan ett par ljusa cykelbyxor komma till bra användning.

SÄTT FÄRG PÅ VARDAGEN

Många av oss kvinnor gillar det stilrena som innebär mycket svart, grått och vitt. Men vi får inte glömma bort hur färg kan liva upp en annars grå vardag. Därför hittar du mängder av tunikor och blusar i alla färger och mönster du kan tänka dig. Våga gå ur din comfort zone och välj färg! Vem vet, en blommig och färgglad tunika kanske gör succé på nästa middag med väninnorna?

BLUSEN ÄR EN GARDEROBSHJÄLTE

Visst känner ni igen känslan av klädpanik? Att ni har absolut INGENTING att ta på er till festen, jobbet, anställningsintervjun eller dejten? Blusen är svaret på dina problem. Matcha blusen hur du vill: med kjol för ett kvinnligt intryck, blus, jeans och sneakers för en avslappnad look eller en rak, klassisk blus som utstrålar pondus inför ett viktigt möte. Det bästa med blusen är nog att det finns modeller för absolut alla kvinnors kroppar. Långa blusar, korta blusar, figursydda blusar och många fler. En kort blus är perfekt om man vill få fram det alla vackraste hos en kortare och kurvig figur. Om du vill dra mycket uppmärksamhet till kroppens överdel bör du absolut satsa på en skjorta med mycket mönster och färg. Om du däremot väljer en rak modell kan du lägga krut någon annanstans. Varför inte ett par häftiga och färgglada stövlar?

SKRYNKELFRI BLUS

Blusar gjorda av material som inte skrynklar har blivit mycket moderna att ta med sig på resor. Det är enkelt då du inte behöver fundera på om din fina blus är skrynklig när du anländer till resmålet. Det är så tacksamt att ha kläder som inte skrynklar så lätt. För det mesta finns det förstås strykjärn på hotellrummen, men det tar tid att få den fina, vita skjortblusen struken, och du kommer lättare undan om du väljer den skrynkelfria modellen. Det är helt enkelt mycket mindre omständligt om du slipper reservera tid till att stryka dina kläder innan du ska ta dem på dig.

TUNIKOR OCH BLUSAR FRÅN OLIKA VARUMÄRKEN

På Klingel hittar du ett brett sortiment av kläder och likaså varumärken. Vi har snygga och bekväma tunikor och blusar av varumärken som bl.a. MONA, Amy Vermont, Paola, MIAMODA och Laura Kent.

TA HAND OM DIN BLUS OCH TUNIKA

Se till att alltid följa blusens eller tunikans tvättråd! I vissa fall bör man inte torktumla en blus eller tunika. Var aktsam så att inte din blus eller tunika förlorar passformen eller färgen. När du har tvättat blusen eller tunikan är de bra om du låter den torka på en galge, då håller den formen. Du kan också passa på att dra lite i blusen eller tunikan på längden så att den inte kortas av i fibrerna.

BESTÄLL DIN BLUS OCH TUNIKA I KLINGELS WEBBSHOP

Klingels blusar och tunikor finns i flera olika passformer med ett brett storleksurval så att du kan vara säker på att hitta ett plagg som passar dig. Vi på Klingel vill att alla ska kunna älska sin kropp, oavsett storlek. Därför är det en självklarhet för oss att erbjuda kläder anpassade efter varje kvinnas unika form, så som blusar och tunikor i stora storlekar. Alla våra plagg håller dessutom hög kvalitet till riktiga kanonpriser. Utforska sortimentet i vår webbshop och beställ säsongens snyggaste blusar och tunikor online – enkelt, säkert och bekvämt. Du har naturligtvis full ångerrätt i 14 dagar! För alla smaker och stilar har vi blusarna och tunikorna för alla tillfällen. Filtrera med vårt smarta filtreringssystem. Är du osäker på vilken storlek du ska ha? Ta då hjälp av vår storleksguide här


waiting...

KONTAKT
010 884 85 26 Helgfria vardagar kl. 8-18.
SÄKER BETALNING
 • Faktura
 • Konto
 • Postförskott
 • PayPal
 • Visa
 • Mastercard
FÖLJ OSS PÅ
VÅRA SAMARBETSPARTNERS
 • Payback
HANDLA TRYGGT
 • Trygg