OM PÄRLOR

Fem saker att tänka på när du ska köpa odlade pärlor:

Storlek
Idag varierar storleken på odlade akoyapärlor från Ø 3 mm till 10 mm. När du köper pärlhalsband ska storleken på pärlorna framförallt passa till den längd du vill ha på halsbandet. Ju större diameter, desto högre pris (förutsatt att de andra kvalitetskriterierna är konstanta).
 

Färg
När det gäller pärlornas färg är det viktigaste att hitta en färg som passar dig och din hudton. Vita pärlhalsband eller pärlhalsband med svagt vitrosa ton är ofta mest populära och den höga efterfrågan på dessa nyanser gör att priset blir något högre. Tänk på att många av oss passar bra i champagne- eller crèmefärgade pärlor.
 

Lyster
Lystern är a och o när du köper pärlsmycken. En vacker lyster är viktigare än form, färg och storlek. Lystern är beroende av ytans kvalitet. Pärllagret på en pärla av hög kvalitet ska vara tjockt. Ju bättre lyster, desto vackrare smycke.
 

Form
Förr fanns oftare kravet att odlade pärlor skulle vara helt runda. Idag ligger fokus mer på individualitet, och kraven på lyster och ytskikt är viktigare än formen – oavsett om du väljer south seapärlor, akoyapärlor eller sötvattenspärlor.
 

Yta och pärllagrets tjocklek
Här kan det vara nödvändigt att ta råd av en smyckeexpert. Eftersom pärlan är en naturprodukt förekommer ibland mindre oregelbundenheter i ytan, något som bara till viss del påverkar pärlans värde. Viktigare är att pärllagret är tillräckligt tjockt. Pärlans kärna saknar nämligen lyster i sig.
 

 

TA HAND OM DINA PÄRLOR

Vårda dina pärlor omsorgsfullt. Då håller de längre!

  • Pärlans yta är känslig för alla typer av kosmetika, hår- och hudvårdsprodukter, t.ex. hårspray, parfymer och krämer. Undvik dem när du bär pärlor. Om du ändå vill använda hårspray, kan du spraya på den först, innan du tar på dig pärlorna. Använd aldrig parfym på huden under pärlorna – då kan de förstöras.
  • Torka av pärlorna med en mjuk, lätt fuktad duk efter varje användning, eftersom beläggningar kan skapa missfärgningar. Förvara pärlorna i en egen, mjuk ask, inte tillsammans med andra smycken. Lägg inte någon bomullstuss i asken, det blir för torrt.
  • Bär inte pärlhalsband när du solar och badar. Både tråd och pärlor kan ta skada av det.
  • Låt en juvelerare undersöka ditt pärlhalsband en gång om året, och vid behov trä om det om tråden börjar bli dålig.