• Brett sortiment
 • Storlek 34–62
 • Personlig service
Denna butik stängs permanent. 😢Läs mer
Denna butik stängs permanent. 😢Läs mer
Mössor(0)
Hoppsan! Den kategori du valt innehåller inga artiklar.

Kategorier

Filtrera & sortera

 • Sortera på:
  Popularitet först

Sortera på:

Mössor(0)

Mössor och vantar

Mössa behövs flera månader om året här i vårt avlånga land. Mössor är inte bara sköna att ha när det är kallt. De är dessutom snygga accessoarer att matcha din outfit med. Det finns många snygga mössor att välja på i webbshoppen. Vi har varma stickade mössor med fina detaljer, så som pärlor och fuskpälstofsar. Det är väldigt fint att ha matchande mössa, vantar och halsduk då det ger en harmonisk och genomtänkt stil. Hos KLINGEL har vi samlat ett stort sortiment av dammössor i olika modeller och färger. Vi har även fina baskers och skärmmössor till dam. Vi har även handskar, vantar och halsdukar att matcha mössan med. Köp din nya mössa snabbt och smidigt i webbshoppen redan i dag!

Mössor av olika kvalitet

Mössor görs i både naturmaterial och i konstgjorda material. Det finns varma och sköna ullmössor som passar bra om det är många minusgrader ute. Om det blåser väldigt mycket kan man ta ett tunt pannband över öronen under mössan för att undvika att det blåser rakt igenom. Alternativt så finns det många fodrade, stickade mössor som passar bra. Är det lite mildare väder passar kanske en tunn stickad mössa i bomull är bäst. Det finns många fina varianter med detaljer, till exempel mönster, olika stickningar, applikationer eller dekorationer. Vid träning eller fysisk aktivitet är det bra med en mössa som sitter tight, gärna i funktionsmaterial som polyester eller polyakryl.

Vad är en mössa?

Mössan är en huvudbonad tillverkad av tyg, läder eller garn, och finns både med eller utan skärm. Ordet mössa kan även beteckna olika typer av huvudbonader i allmänhet. En huvudbonad är ett plagg avsett att klä huvudet. Mössor kan ha band eller remmar som knyts eller knäpps under hakan på användaren. Dessa är vanligast hos plagg riktade till småbarn, eftersom de hjälper med att hålla mössan på plats. Vanligast just nu är modeller utan remmar, men de kan fortfarande se ut på många olika sätt. Du kan lätt hitta fina mössor av ull eller annat material som passar för vinterns väder, samt vantar och handskar för damer i matchande färger från klingel.se.

Mössan då och nu

Tidigare användes mössor främst av allmogen som skydd mot kylan, samt av kvinnor och barn. Detta bidrog till att den fick en lägre status som plagg, jämfört med hatten. Under 1800-talet fick mössan även en viktig roll som uniformspersedel. Under 2000-talet har mössans popularitet ökat. Nu används den inte längre endast som värmande plagg, utan mer och mer som ett modeplagg. Framför allt unga använder mössan vid andra tillfällen än endast som skydd mot det kalla vädret. Ofta ser man ungdomar med en långt neddragen mössa även på sommaren. Det är numera mycket vanligt att man har olika virkade bomullsmössor som skyddar bra även soliga sommardagar.

Luvan, även kallad toppluva, är en typ av mössa som oftast tillverkas i mjuka material, som tyger, skinn eller stickat garn. Ofta har luvorna även någon dekoration, till exempel ett mönster, tofs eller en logga. Mössor med tofs är modernt idag, och används framför allt av damer eller flickor. Mössans tofs kan vara av både äkta skinn eller konstskinn. Den kan vara av olika färger, ibland är den i samma färg som mössan eller så är den ofta i grått eller brunt. Den gråa vintermössan är en av favoriterna i vinter. Fördelen med den gråa färgen är att den lätt kan kombineras med andra färger, och med de övriga klädesplaggen du redan har i garderoben.

Matchande vantar och handskar för damer

Gränsen mellan vantar och handskar har alltid varit något flytande. Oftast är det vi kallar för “vantar” stickade, medan “handskar” ofta är gjorda av skinn eller konstläder. Handskar kan även ha tillägg som anpassar dem efter olika ändamål, till exempel inlägg av GORE-TEX för att göra dem mer vattentåliga. Även vantar kommer i alla tänkbara former och varianter. Det finns vantar med fem fingrar, så kallade fingervantar, och tumvantar, där bara tummen är åtskild från den övriga delen av vanten. Vantar för riktigt små barn kan också ibland sakna en åtskild tumme. För att barnens vantar inte ska tappas bort när de inte sitter på händerna kan man även använda sig av så kallade vanthållare. Dessa är kortare remmar som man sätter fast, dels på vantarna och dels på ärmarna av ytterplagget. En variant, kallade “torgvantar” har tidvis varit populära. Dessa vantar har fem fingrar, men är öppna så att fingertopparna lämnas fria. Det blir mer och mer populärt med denna typ av fingervantar. Detta har uppstått som en följd av teknikens utveckling, då fingrarna ska vara fria för att möjliggöra användning av smartphones eller andra prylar med touch-funktion.

Det är intressant att läsa om hur den s.k lovikkavanten kom till. Erika Aittamaas man arbetade i skogen, och hennes familj var fattig och hade många barn. För att tjäna pengar stickade Erika, och skapelserna sålde hon. En gång när hon stickade ett par extra tjocka vantar gjorde hon ett misstag. Vantarna blev för tjocka och styva, och när beställaren såg resultatet ville han inte ha dem. Erika bestämde sig för att tvätta och borsta vantarna med en ullkarda så att de blev skönare, och på det här sättet kom lovikkavanten till. Efterfrågan på Erikas vantar blev nu så stor att hon fick lov att lära ut hur de tillverkades till andra som ville lära sig den här konsten. Den stickade lovikkavanten fick stor betydelse som inkomstkälla för kvinnor, främst i Tornedalen under 1930-talet. Vanten är fortfarande idag ett mycket populärt plagg i hela Norden, och den passar alla!

Handskar blev en allmän vara för att skydda händerna mot kylan under det sena 1800-talet. Enligt det dåvarande rådande modet bar rikt folk handskar också under sommarhalvåret. Dessa skulle passa korrekt till förmiddagsutstyrseln när man gjorde visiter, och även matcha vissa aftonplagg. Handskar och vantar är ett måste vintertid i vårt kalla klimat, och även på kyliga vår- och höstkvällar. På klingel.se hittar du många fina och varma handskar och vantar för damer i olika färger och material.


waiting...

KONTAKT
010 884 85 26 Helgfria vardagar kl. 8-18.
SÄKER BETALNING
 • Faktura
 • Konto
 • Postförskott
 • PayPal
 • Visa
 • Mastercard
FÖLJ OSS PÅ
VÅRA SAMARBETSPARTNERS
 • Payback
HANDLA TRYGGT
 • Trygg