• Brett sortiment
 • Storlek 34–62
 • Personlig service
Denna butik stängs permanent. 😢Läs mer
Denna butik stängs permanent. 😢Läs mer
Mattor(0)
Hoppsan! Den kategori du valt innehåller inga artiklar.

Kategorier

Filtrera & sortera

 • Sortera på:
  Popularitet först

Sortera på:

Mattor(0)

Mattor

En matta kan ses som basen i ett rum. Med en matta kan du lyfta fram både färg och form hos andra delar av inredningen. Mattan kan vara den del som du grundar resten av inredningen på, likväl som att du kan byta ut mattan efter ett tag för att helt plötsligt få ett rum med ett helt nytt uttryck. Kanske matchar du med kuddfodral i samma nyans för en helgjuten stil. Mattan är även en bra ”rumsmarkör” eftersom man med enkelhet markerar olika sektioner i ett rum med en matta, så kallade rum i ett redan befintligt rum. Har du en öppen planlösning och du ställer dit ett matbord kan det se ut som om du endast har – ställt dit ett matbord. Placerar du däremot en matta under bordet blir det genast en indelad del i rummet som dessutom blir ombonad med hjälp av mattan.

Höj en känsla i ett rum med hjälp av en matta

Mattan är en enkel genväg till symfoni i ett rum, och vi på Klingel har ett stort utbud för att kunna möta alla behov. Kanske söker du en badrumsmatta och därmed ett varmt välkomnande när du sätter fötterna på det annars kalla badrumsgolvet? Eller behöver du en mysig men stilren ryamatta att borra ner fötterna i nedanför soffan? En stabil matta som inte glider omkring är ofta behovet i ett barnrum. Har man dessutom en sådan med ett fint mönster så som en bilbana eller en djurpark brukar det resultera i att mattan bjuder upp till många fantasifulla lekar. Det finns otroligt många behov att fylla när det kommer till mattor. Det spelar ingen roll om du söker runda, fyrkantiga, långa, smala, breda, stora, mjuka eller praktiska mattor, vi på Klingel har ett stort utbud. Många använder mattor mycket av praktiska skäl. Om du exempelvis har ett golv som knarrar mycket eller har en lägenhet som är lyhörd kan du med fördel lägga ut några mattor för att få koll på akustiken. En typisk ljuddämpande matta är tät sådan med lång lugg. Ett annat bra användningsområde för mattan är om du vill skydda ditt fina golv. Mattan skyddar ju som bekant golvet från märken och repor från såväl stolar som stilettklackar och annan friktion.

Välj rätt matta – storlek, form och färg?

Hur ska du då tänka när du väljer matta? Det finns många olika rekommendationer och den mest grundläggande är såklart att ta den matta du tycker är finast och passar dig och ditt hem allra bäst. Det finns dock några riktlinjer man kan ha i åtanke som en hjälpande hand.

Matta till matgrupp

Den främsta riktlinjen när det kommer till valet av matta till din matgrupp är att utgå från matgruppen, dess form och storlek. Mattan bör följa bordets form. Ett rektangulärt bord passar bäst med en rektangulär matta och ett runt bord gör sig bättre med en rund eller kvadratisk. En god marginal att förhålla sig till är att mattan bör vara 60 cm bredare än bordet, då får ofta stolarna plats innanför mattkanten även när de är utdragna och skulle du ställa en extra stol på kortsidan får även den plats.

Vanliga mått till matgrupper:

  Matgrupp med 4 stolar = minst 170x240 cm
 • Matgrupp med 6-8 stolar = minst 200x300 cm

Matta till soffgrupp

För att binda ihop en soffgrupp, men också för att hålla mattan på plats, rekommenderar vi att soffan ställs en liten bit in på mattan. Soffan, sofforna eller fåtöljen ska alltså inte placeras helt uppe på mattan utan snarare hälften på och hälften utanför. Detta skapar en balans och ger rummet ett mer harmoniskt intryck.

Matta till sovrum

En matta är den perfekta ingrediensen för att skapa en ombonad och mjuk känsla i sovrummet. Välj en mjuk och mysig matta för att komma åt den hotelliknande känsla man får när man sätter ner fötterna på en mjuk matta. Placera mattan under ca 2/3 av sängen. Har du ett litet sovrum kan du med fördel försöka hitta en större matta för att kunna täcka hela golvet med mattan – vips så har du en heltäckningsmatta och därmed otroligt nära den där hotellkänslan som bidrar med ro i hela kroppen.

Vilken form ska jag välja på min matta?

Den mest förekommande formen på mattor är den rektangulära. En rund matta är ofta svår att placera under exempelvis en soffa eftersom det krävs en relativt stor matta. Uttrycket ”less is more” stämmer inte riktigt när det kommer till soffor och dess storlek och form. En mindre matta som inte går utanför soffans kanter ger ofta ett spretigt och kallt intryck.

En större matta kommer däremot att göra det mer ombonat och även bjuda in till bekvämare sittplatser på golvet om man får fler gäster än vad som får plats i soffan. När det kommer till färg på din matta kan det vara bra att tänka på att mattan ska passa in i ditt hem även om du väljer att byta ut tavlor, soffa eller växter. En bra basfärg är alltså bra att leta efter. Det kan tyckas tråkigt att köpa enfärgat men ibland är det en god idé. Eller så kan du göra motsatsen till detta om du har en annars ganska färglös inredning. Att pigga upp med en lite mer händelserik matta är då kanske det som behövs i ditt hem. Hos oss på Klingel hittar du både enfärgade mattor som nästan smälter in i golvet men också riktigt färgstarka och händelserika mattor med trendiga mönster som verkligen sticker ut. Med en matta kan du sätta din egen prägel på din heminredning och skapa tonen för hela rummet. Det är ett enkelt sätt att introducera spännande mönster och nya färger utan att gå till överdrift eftersom en matta ofta ger ett lugnt intryck med tanke på dess storlek och trygga form.

Köpa matta online

Det är enkelt att köpa matta hos oss på Klingel! Du slipper stressa runt ute i butikerna. Välj bland alla våra fina mattor och klicka hem din favorit i lugn och ro. Bekvämt, eller hur?


waiting...

KONTAKT
010 884 85 26 Helgfria vardagar kl. 8-18.
SÄKER BETALNING
 • Faktura
 • Konto
 • Postförskott
 • PayPal
 • Visa
 • Mastercard
FÖLJ OSS PÅ
VÅRA SAMARBETSPARTNERS
 • Payback
HANDLA TRYGGT
 • Trygg