LÄDER, SKINN OCH MOCKA

Allmänna skötselråd


Rengör och vårda läder och skinn kontinuerligt. Smutsig nappa utan pigmentering kan rengöras med alkaliefri tvål och destillerat vatten. Behandla läder och skinn regelbundet med särskilt rengöringsmedel och en creme. Undantag: råläder, t.ex. nubuck, som måste behandlas med sprej. Se också upp med direkt solljus. Det bleker och torkar ut.

Fläckborttagning
Försök ta bort fläckarna så fort som möjligt. Ju fortare du tar itu med en fläck, desto större är chansen att du lyckas få bort den helt.

Öl, cola, drinkar, saft, vin
Badda omedelbart med hushållspapper, gnugga inte, skölj med destillerat vatten och låt torka. Upprepa eventuellt proceduren och förstärk med alkalfri tvål. Tvätta inte bara i största allmänhet, utan bearbeta fiber för fiber.

Mjölk, smör, fett, choklad

Blankläder: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt med den slöa sidan av ett knivblad, torka med hushållspapper och tvätta efteråt med destillerat vatten. Det fett som fastnat inne i lädret går inte att få bort helt och hållet. Fettfläcken försvinner så småningom av sig själv tack vare att lädret andas. Det tar några veckor.

Råläder: Ta bort försiktigt bort samtliga rester från lädret med den trubbiga sidan av knivryggen, rengör med kräppapper och tvätta med destillerat vatten efteråt. Efterbearbeta sedan det avtorkade lädret med råläderborsten. Under gynnsamma omständigheter försvinner den kvarvarande fettfläcken från lädret med tiden.
 


Filtpenna, skrapsår, kulspetspenna, mediciner, nagellack, svett, bläck, blekning
Vänd dig till en fackman. Om du inte har ambitionen att få bort fläckarna men ändå vill att de inte ska synas så tydligt, kan du behandla dem som blod- eller vinfläckar.

Spyor, urin, blod
Badda omedelbart med hushållspapper, gnugga inte, skölj med destillerat vatten och låt torka. Upprepa eventuellt proceduren och förstärk med alkalfri tvål. Tvätta inte bara i största allmänhet, utan bearbeta fiber för fiber.

Hudkräm
Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt med den slöa sidan av ett knivblad, torka med hushållspapper och tvätta efteråt med destillerat vatten. Det fett som fastnat inne i lädret, går inte att få bort helt och hållet. Fettfläcken försvinner så småningom av sig själv tack vare att lädret andas. Det tar några veckor.