• Brett sortiment
 • Storlek 34–62
 • Personlig service
Denna butik stängs permanent. 😢Läs mer
Denna butik stängs permanent. 😢Läs mer
Skinnjackor(0)
Hoppsan! Den kategori du valt innehåller inga artiklar.

Kategorier

Filtrera & sortera

 • Sortera på:
  Popularitet först

Sortera på:

Skinnjackor(0)

SKINNJACKOR DAM ONLINE

Skinnjackor – detta älskade plagg som finns i så många olika stilar och modeller har varit en del av människans garderob sedan urminnes tider, även om det från början mest handlade om grovt sammanfogade djurhudar. Allt eftersom människan har utvecklat sina förmågor att ta hand om skinn och fördjupat sina kunskaper i skinnbearbetning och garvning eller behandling av skinn och läder har givetvis även skinnjackans utformning utvecklats och förfinats. Nu för tiden är det kanske vanligare att man köper en skinnjacka för att den är snygg än för att den är vädertålig eller värmande. Men oavsett varför man köper sig en skinnjacka är det ett plagg som man har glädje av länge, förutsatt att man vårdar den väl och tar hand om den. Vi på KLINGEL har ett stort utbud av skinnjackor. Inspireras och köp skinnjacka i webbshoppen redan idag!

SKINNJACKOR VILKA OLIKA SKINNTYPER FINNS DET?

Genom att behandla och bearbeta läder bevaras materialets naturliga styrka och spänst utan att materialet börjar förmultna. Vanligtvis används läder av nöt, får, svin och get till kläder och skor, men historiskt sett har alla typer av skinn använts. Mindre vanligt är kanske skinn från olika typer av fiskar eftersom det är mycket tunt och svårarbetat delvis på grund av att skinnbitarna dessutom ofta är väldigt små. Lädrets kvalitet beror på många olika faktorer: typ av djur, ålder och vilken behandling skinnet har genomgått. Exempelvis är skinn från ungdjur mjukare och mer formbart än skinn från äldre djur. Dessutom är det tåligare. Det är även lättare att hitta fina bitar hos yngre djur eftersom de äldre djuren kan ha fått skador eller liknande under årens lopp. Skinn kan användas med håret (pälsen) kvar eller som slätt skinn. Skinnet får olika egenskaper beroende på hur det har behandlats, vilken del av skinnet som används och vilken sida av skinnet som vänds utåt.

Huden är uppbyggd av tre olika lager:

överhud, läderhud och underhud. För olika typer av skinn används olika delar. Vanligast är att läderhuden används.

 • Narvläder – hudens övre skikt (hårsidan). Den klassiska mönstringen syns.
 • Nappaskinn – är tunt och mycket mjukt och används med fördel i t.ex. handskar eller i detaljer där egenskaper som mjukhet och smidighet är avgörande. Ofta kan ett plagg i annat material ha en passpoal eller kant som är tillverkad av nappaskinn. Nappaskinn från get är mycket slitstarkt, medan nappa från lamm är mjukare och mer följsamt.
 • Slätt skinn – överhuden, hårsäckarna och håren avlägsnas tillsammans med underhuden. Det som blir kvar är läderhuden som garvas och omvandlas till läder.
 • Nubuck – liknar mocka eftersom det har slipats (buffats) för att få en ruggad, persikoliknande yta, men till skillnad från mocka är det hudens narvsida (utsidan) som har slipats. Nubuck är, liksom mocka, känsligare än slätt skinn.
 • Mocka – läderhudens köttsida har slipats och får på så sätt en ruggad, sammetsliknande yta. Mocka är känsligare för väta än slätt skinn, men nu för tiden finns det behandlingar som gör att mockaskinn får mer vattenavvisande egenskaper, vilket är perfekt på t.ex. skor av mocka (speciellt i vårt klimat). Mocka från exempelvis lamm, get och kalv ger ett mycket tunt och elegant material. Som kuriosa kan nämnas att mocka på engelska och franska kallas för suede resp. suède från franskans gants de Suède som betyder svenska handskar.
 • Spaltläder – hudens undre skikt. Detta är ett billigare alternativ till andra delar av skinnet och kan få olika typer av ytbehandling som gör att det mer liknar narvläder. Ofta förädlas detta dock till spaltmocka och får då en sammetsliknande yta.
 • LÄDERVÅRD – HUR TAR JAG HAND OM MIN SKINNJACKA?

  Olika typer av skinn får behandlas på olika sätt. Gemensamt för alla typer av skinn är dock att de inte bör utsättas för solljus i onödan. Om du ska förvara din skinnjacka eller dina skinnskor under en längre tid bör du hänga den och ställa dem mörkt. Du ska heller inte förvara en skinnjacka i ett plastöverdrag (sånt som man får på kemtvätten) utan istället använda något naturmaterial som låter skinnet andas. Detta gäller även för skor, så ställ dem gärna i en skolåda av papp eftersom pappen släpper igenom luft. Om du sköter dina skinnprodukter på rätt sätt kommer du ha glädje av dem länge och du kommer märka att de bara blir vackrare med åren! Du bör givetvis alltid följa skötselinstruktionerna som följer med, men samtidigt finns det ganska mycket du kan göra själv för att dina skinnplagg ska hålla sig fräscha så länge som möjligt. En smart idé är att testa rengöring på en del av plagget som inte syns innan du ger dig på svårare fläckar. Lämna in plagget på kemtvätt för specialrengöring av skinn om du känner dig osäker.

  RENGÖRA MOCKA OCH NUBUCK

  Mockaplaggets bästa vän är en mockaborste (eller en oanvänd tandborste, nagelborste eller liknande, men bäst är en med gummiborst). Det du främst ska tänka på är att aldrig borsta fram och tillbaka, utan alltid i samma riktning. Har du fått lera på ditt mockaplagg (kanske vanligast på mockaskor) låter du leran torka och borstar sedan bort den. Annan smuts eller fläckar kan du försöka borsta bort med mockaborsten. Om fläcken är mer envis kan du koka upp vatten och hålla plagget över ångan vilket öppnar materialets porer. Borsta sedan bort fläcken.

  Ett annat tips är att använda vanligt suddgummi (det finns även speciella suddgummin för mocka) eller brödsmulor på fläcken. Borsta då mycket försiktigt. Använd inte såpa för att rengöra mocka. Däremot finns det specialschampo för mocka att köpa i handeln. Följ då instruktionerna på förpackningen. Om ditt mockaplagg har blivit blött bör du torka det med en handduk. Pressa då handduken mot plagget så att den värsta vätan sugs upp. Låt det sedan torka på en torr plats med bra ventilation. Undvik hög värme eftersom det riskerar att torka ut plagget alldeles för fort. När du har rengjort ditt mockaplagg kan det vara en god idé att impregnera det, speciellt jackor eller skor. Var dock noga med att endast impregnera rengjorda plagg.

  RENGÖRA NAPPASKINN OCH ANNAT SLÄTT SKINN

  Slätt skinn tycker inte heller om väta. Precis som för mocka gäller det att försöka torka plagget genom att pressa en handduk mot det för att suga upp den värsta vätan. Låt plagget sedan torka naturligt. Undvik hög värme eftersom det riskerar att torka ut plagget för snabbt. Har du fått fläckar på din skinnjacka kan du torka bort dem med en blöt duk eller trasa. Svårare fläckar kan behöva någon form av tvål, till exempel galltvål. Följ då instruktionerna på förpackningen. Gnid in tvålen och rengör. Eftertorka sedan med en torr trasa.

  Precis som din egen hud behöver hudlotion behöver även dina skinnprodukter återfuktas. När plagget är rengjort ska du därför smörja in det med någon typ av fett, till exempel läderfett, läderbalsam, bivax eller läderolja, beroende på vilken typ av produkt det är, hur stort område som ska fettas in (och vad du själv tycker är smidigast). Smörj in med en ren trasa, låt fettet sjunka in och torka sedan bort överflödigt fett. Om du rengör och fettar in din skinnjacka eller dina skinnskor regelbundet håller de sig smidiga och mjuka och håller längre. Dessutom är infettade skinnplagg smuts- och vattenavvisande. Fetta endast in rengjorda plagg eller skor. Skinnjackor bör fettas in en gång per år, skor oftare.

  VILKEN SKINNJACKA SKA JAG VÄLJA?

  Det finns många olika saker att ta ställning till när man väljer vilken skinnjacka man vill ha. Kanske ska det vara en lite tuffare i mc-stil, eller en mer romantisk jacka i mjuk mocka? Ska det vara dragkedja eller knappar? Om man vill ha dragkedja, ska den då vara lite coolt snedställd eller vara placerad mitt fram? Ska jackan ha slag eller kanske en liten ståkrage? Mönster? Det finns många olika sorters infärgningsmetoder eller tryck, till exempel oil dyed-färgning som är så hett just nu. Mönster kan även vara utskurna i själva materialet och med laserteknik kan man skära ut fantastiska mönster med millimeterprecision på ett sätt som inte varit möjligt tidigare. Kanske applikationer? Paljetter? Nitar? Broderier? Sen är det ju även fråga om skärningen. Ska din skinnjacka vara kort eller lång, insvängd eller rak, ska den vara figurnära eller ska det vara en vidare modell? Och vilken färg ska den ha? Ska den vara klassiskt brun eller svart, trendigt röd, blå, vit, grön, lila …? Valmöjligheterna är många, och det är ju faktiskt bara du som sitter inne med rätt svar!

  Frågor du kan ställa dig när du ska köpa en skinnjacka är:

  När kan jag använda skinnjacka? Vilken årstid? Om du ska använda den under vinterhalvåret vill du kanske hellre välja en längre, vidare modell med gott om plats för en tjock tröja under. Tänk även på att det kan vara skönt om jackan går att stänga ända upp (eller matcha med en snygg, värmande halsduk) och att det kan vara bra med ett ordentligt foder. Ska du däremot använda din skinnjacka under den varmare årstiden kanske en mer figurnära, lättare modell passar bättre. En sommarjacka måste inte vara fodrad och den kan vara tillverkad av lättare, tunna och smidiga material som getmocka eller lammnappa. Här kan man mer välja med hjärtat och behöver inte tänka lika mycket på funktion som när man väljer en vinterjacka.

  Vilken stil passar mig? Vad känner du dig bekväm i? Ska det vara rysch och romantiska detaljer, en tuffare mc-stil eller mer rakt och vardagligt? Kanske vill du utmana dig själv och satsa på en ny stil? Eller så faller du pladask och blir mer eller mindre kär i en jacka – men då är det väl bara att slå till oavsett vilken stil den har!

  Vilken kroppstyp har jag? Här kan längden på jackan hjälpa eller stjälpa beroende på vad du bär till. Tänk på att ögonen dras till detaljer så se till att framhäva dina finaste sidor – alla har vi något som tål att visas upp! Och se till att skapa en balans med dina kläder och accessoarer.

  Om du exempelvis har korta ben och lång överkropp och bär en jacka med kort liv tillsammans med en lång skjorta som sticker fram i nederkant och kanske en culottebyxa dessutom kommer din rygg verka ännu längre och dina ben superkorta. Om du istället har en byxa med högt skuren linning och lite extra längd i benen (gärna ihop med en klacksko i samma färg som byxorna) gör samma jacka helt plötsligt att benen känns mycket längre. Tycker du att du har en stor rumpa kanske du hellre ska satsa på en jacka som slutar i höjd med byxfickorna än en kort bolerojacka. Eller ha en lång skjorta som sticker fram under jackan.

  Smala axlar – välj en skinnjacka med axelvaddar (eller med dekorsömmar eller nitar på axlarna) och V-ringning med slag. Om du tycker att du har för stor byst bör du kanske satsa på en jacka med V-skärning men om du istället vill få bysten att se större ut är en rund halsringning att föredra.

  SKINNJACKA MED DEKORATIONER

  Förutom färg och skärning, får en skinnjacka sitt speciella utseende beroende på vilken typ av dekorationer den har. Det kan vara smäckra, romantiska broderier eller coola nitar. Många skinnjackor i mc-stil har också dekorsömmar. På riktiga mc-jackor fungerar dessa sömmar som förstärkningar och håller flera lager av material på plats men på modeplagg är sömmarna oftast enbart dekorativa. Därmed inte sagt att de inte fyller en funktion! Man kan nämligen trolla med sömmar. Figursömmar kallas de sömmar som ofta går från armhålan ut mot bysten och sedan rakt ner till plaggets nederkant (på bakstycket går de i en båge in mot skulderbladen och sedan rakt ner). Dessa sömmar skapar en linje som hjälper till att få midjan att se smalare ut. Dekorsömmar som gör att midjan ser smalare ut kan se ut på lite olika sätt. Det kan vara kviltsömmar (ofta rombformade), smock eller andra figursmart placerade sömmar som bryter av och ger ett slankt intryck. Sömmar eller nitar över axelpartiet gör att axlarna ser lite bredare ut och kan ge ett mer maskulint intryck.

  Dragkedjor används också ofta på mc-jackor. Ibland gömmer det sig en ficka bakom dragkedjan, men vissa gånger är dragkedjorna helt och hållet dekorativa. Dragkedjor i ärmsluten ger mer vidd men släpper även in lite luft, vilket kan vara skönt ibland.

  VAD ÄR PATINA?

  Man brukar prata om patina när det gäller äldre föremål, vilket innebär att det syns att föremålet inte är helt nytt utan att det har använts. När det gäller skinnkläder eller andra skinnprodukter kan man behandla ytan på ett sätt som gör att kläderna inte ser helt sprillans nya ut utan får en lite lätt använd look. Detta kallas patinering. Vissa färgningstekniker, till exempel oil dyed, ger en effekt som liknar patina. Ett oil dyed-färgat plagg sys först ihop, sedan tvättas det i olja och först därefter färgas det. Detta medför att en del av färgen försvinner (speciellt vid sömmarna), vilket ger en viss patinerad känsla.

  VAR KÖPER JAG EN SKINNJACKA?

  Vet du vilken skinnjacka du vill ha eller tvekar du inför vilken skinnjacka du ska välja? Det finns många fysiska butiker som säljer skinnjackor, inte bara specialbutiker, där man kan botanisera mellan olika stilar och modeller. Eller så tittar man runt på nätet. På klingel.se har vi många skinnjackor att välja bland, både för dam och herr, i alla möjliga färger, modeller och stilar. Hos oss hittar du även fina jackor i skinnimitation av hög kvalitet. Fördelen med att handla i vår webbshop är att du kan sitta skönt tillbakalutad i favoritfåtöljen med en kopp kaffe i handen och inte behöver flänga fram och tillbaka mellan olika butiker i stan och bli varm och svettig. Nej, du sitter där med din kaffe (och kanske en liten bit god choklad?) samtidigt som du bläddrar igenom sortimentet och får en utförlig beskrivning på de modeller du önskar vad gäller material, kvalitet och detaljer. Du ser snabbt och enkelt om jackan finns i önskad storlek och kan med ett klick lägga den i din varukorg. Du kan även välja hur du vill betala med något av våra fem betalningsalternativ: KLINGEL Konto, KLINGEL Faktura, kontant (postförskott), kort (Visa eller MasterCard) eller via PayPal.

  Så lycka till med ditt köp, vårda din skinnjacka väl och du har ett plagg som du kan njuta av i många år framöver!


  waiting...

  KONTAKT
  010 884 85 26 Helgfria vardagar kl. 8-18.
  SÄKER BETALNING
  • Faktura
  • Konto
  • Postförskott
  • PayPal
  • Visa
  • Mastercard
  FÖLJ OSS PÅ
  VÅRA SAMARBETSPARTNERS
  • Payback
  HANDLA TRYGGT
  • Trygg