• Brett sortiment
 • Storlek 34–62
 • Personlig service
Denna butik stängs permanent. 😢Läs mer
Denna butik stängs permanent. 😢Läs mer
Bälten(0)
Hoppsan! Den kategori du valt innehåller inga artiklar.

Kategorier

Filtrera & sortera

 • Sortera på:
  Popularitet först

Sortera på:

Bälten(0)

Bälten och skärp för dam online

På jakt efter ett nytt dam bälte eller skärp? Då ska vi först gå igenom dessa historia. Skärpet med sina synonymer bälte och livrem, syftar på en rem man har runt midjan eller höfterna. Historiskt har vi haft själva ordet bälte i svenskan sedan fornsvensk tid och det härstammar från latinets balteus, direktöversatt – en gördel. Ordet skärp däremot har sitt ursprung i lågtyskans scherpe, vilket i sin tur man kan anta härstammar från franskans écharpe, direktöversatt armbindel eller halsduk. Innan 1920-talet hade skärpet i modern tid främst förknippats med militären då den var en del av uniformen. Till viss del var den även dekorativ accessoar bland mer förmögna samhällsklasser. Vid den här tiden började dock byxornas midja dra sig neråt och skärpet blev viktigt dör att hålla byxorna på plats runt midjan.

Damskärp som accessoar

Skärpet har även en mycket viktig roll som accessoar, och har fungerat som en symbol för status sedan människans tidiga dagar. Ett bälte kan vara utsmyckat på många olika vis, exempelvis med inlägg av olika typer av material eller till och med ädelstenar och -metaller. Sömmar eller inbrända detaljer och loggor är även de mycket vanliga. Ett skärp avsett för begravningar är i de flesta fall mycket enkelt – till exempel kan det vara en helt svart läderrem, med ett enkelt spänne fram och ofta utan extra detaljer. Ett arbetsbälte kan däremot ha flera öglor eller hakar i designen, och är ofta gjort för att ha fler funktioner än att endast fungera som en rem som håller byxorna uppe.

Skärp eller bälte

Det finns vissa betydelsemässiga skillnader mellan orden bälte och skärp. Med skärp syftar man oftast på en mjukare och smalare tingest, till exempel sådana som sitter på morgonrockar. Detta har lett till att det finns en viss uppdelning och uppfattning att bälten hör pojkar och män till, medans skärp används av flickor och kvinnor. Idag finns många olika slags skärp eller bälten att välja mellan från klingel.se. Syftet med bältet är främst att hålla byxorna uppe eller att stänga en rock eller kofta.

Skärpet av läder eller tyg

Ett vanligt material att tillverka skärp och bälten av är läder eller skinn. Olika former av läderimitationer och textilier och plast också populära. En gemensam nämnare bland alla skärp och bälten är dock att de flesta har ett spänne tillverkat i något hårt material. Men det förekommer även bälten som fästs ihop utan spännen.

Bältesspännet

Arketypen för ett bältesspänne består av en bygel med en torne. Spännet sitter fast i ena änden av bältet och den andra änden träs igenom spännet och låses därefter fast genom att spännets torne sticks igenom ett hål i bältesremmen. En annan väldigt populär modell består av en metallplatta som sitter fast med en bygel i ena ändan av bältesremmen. Plattan har en pigg undertill med vilken den kan låsas fast ett hål i remmen. Denna typ av bältesspännen är ofta dekorerade och används av bäraren för att uttrycka sin stil och attityd eller till exempel vilket bilmärke den föredrar. Tunga och stora bältesspännen av denna typ används främst i herrbälten. Den sista av de tre vanligaste spännestyperna består av en metallplåt som låser fast bältesremmen mekaniskt.

Skinnbälten och läderskärp för kvinnor

Idag finns det ett mycket stort urval av snygga skinnbälten och läderskärp för damer. Skärpen kan vara i alla möjliga färger, från svarta och vita till bruna och gråa. De kan vara tillverkade av många olika material. Det finns snygga skärp som passar till kjolar, byxor, shorts och andra klädesplagg. Det är också mycket vanligt att det finns matchande skärp till fina festklänningar och andra festkläder. Även till vardags hittar du många skärp att välja mellan som passar just till din klädstil. Det finns även många skärp att välja mellan som är mycket dekorativa med olika broderier och mönster. De så kallade knytskärpen passar bra till klänningar av finare material. De är ofta av lite tunnare skinn som går lätt att knytas två varv. Oberoende av vilka kläder du bär hittar du alltid ett matchande skärp på klingel.se. I vårt sortiment hittar du bälten och skärp från märken som BABISTA, Laura Kent, Alba Moda, Happy Size, Men Plus, MONA, Passigatti och många fler! Utforska vår kategori för skärpen redan nu, och låt dig inspireras av de vackra varorna i vårt produktutbud. Du kan även ta dig en titt i fyndavdelningen, och kanske göra årets klipp för en riktigt billig peng!


waiting...

KONTAKT
010 884 85 26 Helgfria vardagar kl. 8-18.
SÄKER BETALNING
 • Faktura
 • Konto
 • Postförskott
 • PayPal
 • Visa
 • Mastercard
FÖLJ OSS PÅ
VÅRA SAMARBETSPARTNERS
 • Payback
HANDLA TRYGGT
 • Trygg