• Brett sortiment
 • Storlek 34–62
 • Personlig service
Denna butik stängs permanent. 😢Läs mer
Denna butik stängs permanent. 😢Läs mer
Chelsea-boots(0)
Hoppsan! Den kategori du valt innehåller inga artiklar.

Kategorier

Filtrera & sortera

 • Sortera på:
  Popularitet först

Sortera på:

Chelsea-boots(0)

Chelseaboots

Chelsea-boots är en modern och mycket klassisk sko. Skon har överlevt många toppar och dalar inom dagens mode utan att bli utkonkurrerad av det annars utmanande mode som tenderar att ersätta det klassiska modet allt mer. Chelseaboots har sitt ursprung i Storbritannien och hos drottning Victorias styre under 1800-talet. Drottningen ville ha en sko som var elastisk, skön och som hon kunde ha när hon red. Men det allra viktigaste kravet var det som skulle bli det som än i dag utmärker skon – att den är fri från snörning och har resår över anklarna. Skon togs fram av drottning Victorias egen skomakare J. Sparkes-Hall. Han tog även patent på skon illa kvickt och tur va väl det eftersom detta skulle visa sig bli en mycket populär sko.

Klacken hade tidigt en funktion under dessa år eftersom många spenderade många timmar på hästryggen och därmed i en sadel. Klacken förhindrade nämligen foten från att falla ner genom stigbygeln, något som ofta hände om man red med en platt sko. Än i dag är ridskorna försedda med en liten klack. Chelseabootsen kallades från början för paddock-stövlar eftersom de användes främst under ridningen. Dagens benämning kom först under 1950- och 1960-talet eftersom en då och än i dag mycket välkänd popgrupp började använda skomodellen. Skon tilltalade inga mindre än både Rolling Stones och The Beatles och det var även de som började kalla den för Chelsea boots. Under åren gjordes sedan en del justeringar såsom att öka fotledens höjd och förlänga tån eftersom även männens fötter skulle få gott om plats. Skon har blivit ikonisk mycket med hjälp av just popgrupperna men också till följd av att detta är en sko som passar och tilltalar både en kvinna, en drottning och ett gäng riktigt manliga män.

Chelseaboots i olika modeller

De ursprungliga chelseabootsen är en ankelmodell utan snörning, med resor över anklarna och med en liten klack. Men som tidigare nämnts har skon hunnit förändras en hel del och har därför även hunnit komma i en rad olika modeller. Numera finns det både höga, låga samt med eller utan klack. Och naturligtvis även i olika material. Vi på Klingel har därför ett stort utbud med tanke på hur många modeller det finns. Skon är i sin grund en väldigt smal modell. Tack och lov har det kommit extra breda och rymliga modeller för att alla ska kunna ha ett par chelseaboots. Några av skons utmärkande delar är följande:

 • Öglan: Eftersom skon från början gjordes för att man önskade en sko som skulle vara lätt att dra på och av, så finns det en ögla.
 • Resår i skaftet: På inre och yttre sidan av ankeln sitter en resår som även denna underlättar när vi ska ta av och på våra chelseaboots. Det är denna som ersätter snörningen.
 • Tån: Denna är rundad eller mejslad.
 • Uppbyggnad: Beroende på modell och tillverkare är skon tillverkad av 1–3 stycken läderpartier som sys ihop vid hälen.
 • Ankelhög: Originalmodellen är ankelhög och utan snörning.

Chelseabootsen i basgarderoben

Vi är många här på redaktionen som har ett par chelseaboots i garderoben. Skon agerar räddare i nöden, vardagssko, festsko och skön-sko. Den genialiska skon fyller så många funktioner att det är värt att lägga pengar på den. Även om föregående mening får det att låta som att chelseabootsen har ett högt pris så är inte fallet så. Priset varierar givetvis beroende på vilket material skon är gjord av samt vilket märke det är.

Chelseaboots för både dam och herr

Chelseabootsen är verkligen en given del i varje man och kvinnas garderob. Man kan bära upp den i de flesta tillfällena eftersom skon matchas till de mesta.

Chelseaboots till vardagskläderna

Den klassiska bruna chelsean till vardags är ett säkert kort. Väljer du en med gummisula funkar det dessutom bra under vinterhalvåret också. Den bruna nyansen matchas riktigt bra med denim.

Chelseaboots i mocka till festen

Mockan ger som bekant ett lite lyxigare intryck och det blir något alldeles speciellt på ett par chelsea. Det slittåliga materialet (som ändå bör tas om hand) är lika snyggt på hösten som på våren. Bootsen ��r lätta att klä upp och passar lika bra till kjol som till kostymbyxor.

Vård av chelseaboots

Dina chelseaboots är tänkta att ha under en lång tid och då krävs såklart en viss typ av skötsel för att skorna ska hålla sig fina. Nedan följer några tips och trix att ta till när det gäller skötsel av chelseaboots.

 • Använd dina skor sparsamt till en början. Använd de inte en vecka i sträck från första inköpsdagen utan gå in dem i perioder under några timmar.
 • Använd skoblock när skorna får vila. Blir din sko blöt är det extra viktigt med skoblock.
 • Använd skohorn när du tar på dig dina skor. Det är snällare mot skon som inte blir utdragen och dina fingrar som annars tenderar att klämmas.
 • Rengör och smörj in dina skor regelbundet. Har du ett par i skinn kan du med fördel använda en skokräm som höjer färgen och glansen i skon. Använd gärna en tandborste för att komma åt i sömmarna och kanterna.

Materialvård

Skinn och mocka kräver lite olika typer av kärlek. I båda fallen är det som tidigare nämnt viktigt att du håller skorna rena och att de alltid får torka ordentligt. Får du en fläck på dina mockaskor går det att ta bort med ett så kallat mockagum. När du rengjort dina mockaskor impregnerar du dem med en mockaspray för att återställa och skydda mot väder och väta. Om du är osäker på om dina skor behöver impregneras kan du prova att stänka lite vatten över skon. Suger materialet upp vattnet kan det vara bra att behandla den med en impregneringsspray. När det gäller dina skinnskor är det viktigt att du väljer rätt nyans på skokrämen för just dina skor. Stryk på ett tunt lager och låt de torka i ett par minuter. Putsa sedan upp skon med en trasa eller en borste. Ta vara på dina chelseaboots. Både dina skor och du är värda det!


waiting...

KONTAKT
010 884 85 26 Helgfria vardagar kl. 8-18.
SÄKER BETALNING
 • Faktura
 • Konto
 • Postförskott
 • PayPal
 • Visa
 • Mastercard
FÖLJ OSS PÅ
VÅRA SAMARBETSPARTNERS
 • Payback
HANDLA TRYGGT
 • Trygg