2018-11-19 | lästid: 2 minuter

Black Friday är en shoppingdag som från början kommer från USA. I Sverige och Norden är det ett relativt nytt begrepp som växer för varje år. Fler och fler företag inom e-handel och butik hoppar på trenden. Eftersom så många butiker har riktigt bra erbjudanden den här fredagen, är det en perfekt dag att fynda julklappar och spara stora pengar på. Fredagen den 23 november är det Black Friday i år och det blir sjätte året som dagen uppmärksammas i Sverige. Black Friday tjuvstartas hos KLINGEL den 22 november och pågår med fantastiska erbjudanden fram till den 27 november. Skynda dig att fynda dammode, herrmode, skor och mycket annat till fantastiska priser! Många varor har upp till 70% rabatt, skynda att fynda. Gå direkt till shoppen!

När är Black Friday 2018?

Dammode blck friday

Black Friday 2018 är den 23 november och infaller alltid den fjärde fredagen i november varje år.  Det är fredagen efter Thanksgiving i USA och dagen är ett startskott på julhandeln. I USA är alla skolor stängda och fredagen är en ledig dag trots att det egentligen inte är helgdag. I Sverige har vi inte kommit riktigt så långt att folk är lediga bara för att shoppa men många passar ändå på att göra riktiga fynd denna REA-dag! I USA är Black Friday den absolut största shoppingdagen och omsättningen inom handeln denna dag brukar landa på 50-60 miljarder dollar vilket är omkring 425 miljarder kr.

Var kommer Black Friday ifrån?

I USA har fredagen efter Thanksgiving i flera årtionden varit starten på julhandeln. Affärer och butiker lockar med kraftigt prissänkta varor och bra rabatterbjudanden. Affärerna är också öppet längre. Vissa öppnar redan vid midnatt och håller öppet till sent på kvällen. Det råder lite delade meningar om var begreppet Black Friday kommer ifrån, vissa mer kontroversiella än andra. De finns de som säger att det kommer från slavhandel och andra som tror att det kommer från att det var denna dag som butikernas bokslutssiffror gick från rött till svart. Den mest troliga anledningen till namnet Black Friday är att begreppet användes av polisen för att beskriva det trafikkaos som uppstod efter Thanksgiving.

Många tjuvstartar Black Friday-rean redan måndagen innan, därifrån kommer begreppet Black week. Det är många som ”bygger upp” sina erbjudanden dag för dag fram till Black Friday. Black week avslutas med e-handelns shoppingdag Cyber Monday!

Vad är Cyber Monday?

Cyber Monday infaller första måndagen efter Thanksgiving i USA, den är starten för julhandeln online. Cyber Monday är e-handelns motsvarighet till Black Friday. Trots det så har nästan alla e-handelsbolag stor rea på Black Friday också. Cyber Monday ger ännu fler chansen att fynda varor till superbra priser.

Redaktionen rekommenderar

Skriv något
Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *