2018-12-21 | lästid: 5 minuter

Ska du ha vänner över på adventsmiddag, kommer familjen i jul eller har du bjudit grannarna på nyårssupé? Det finns alltid en anledning till att duka fint, men ibland tryter inspirationen! Vi har tre läckra trendtips för att få till den rätta vinterstämningen i dukningen. Läs mer!

Vi går fortfarande mot allt kallare och mörkare tider och Kung Bore har snart hela vårt avlånga land i sitt järngrepp. Då vill man ju allra helst sitta och kura framför en mysigt sprakande brasa, dricka en kopp varmt te – eller varför inte njuta av lite glögg och pepparkakor – och bara ha det avslappnat, skönt och varmt! Är inte det här årets absolut mysigaste tid? De flesta svenska hem genomgår en förvandling så här års då adventsljusstakar och mysig belysning av alla de slag fyller våra fönster, balkongräcken och buskar, julprydnaderna dyker upp och snart smyger det fram tomtar ur alla vrår i våra hem. Men hur mycket brukar vi pynta våra bord? Många har kanske gående bord på jul, så då finns det ju lite extra plats för vackra och stämningsfulla dekorationer!

Klassiskt elegant dukning i vitt och guld

En härlig adventsfika och en gemytlig middag på kvällen – den här årstiden är som gjord för trivsamma samkväm. En vacker dukning blir naturligtvis pricken över i. Vårt tips: använd en diskret färgskala och håll dig till två färger, till exempel vitt och guld. Den läckra porslinsserien Harmony från Van Well utgör den perfekta basen för det festfina bordet. Designen har både kantiga och mjuka linjer, och de böljande, dynamiska formerna passar perfekt till en mer sober och minimalistisk dukning. En duk i vita toner med guldfärgade bordstabletter eller en guldfärgad löpare ger subtila kontraster. Om du har bestick som drar åt det guldiga hållet kan du helt enkelt lägga dem på vita servetter så bryter det av perfekt. Men oroa dig inte – silverfärgade bestick passar också utmärkt! Guldfärgade blockljus eller ljusstakar med vita ljus skänker en skön och mild stämning medan vackra kottar med konstsnö ger den rätta vinterkänslan. Och varför bara hänga sina julgranskulor i granen? Julgranskulor är superfina dekorationer som passar minst lika bra i festdukningen! Samla flera stycken i en vacker skål eller sprid ut dem lite här och var i mitten av bordet. Vi har dekorerat med guldglänsande, små hjortar och hjorthorn för en läcker effekt. En ljusslinga med ett varmvitt sken som du lägger direkt på bordet bidrar också till att skapa en underbar stämning.

Naturromantisk stil med dekorationer i blått och silver

Så här på vintern lider vi väl alla med de små djuren som måste klara sig ute hur kallt det än är. Istället för att ta in alla frusna stackare – och helt ärligt är det nog bäst både för djuren och oss om de är där ute och vi är här inne – har vi kommit på ett sätt att ändå få njuta av de söta fåglarna och det vintriga landskapet samtidigt som vi kan sitta inne i värmen och mysa. Det gör vi med den vackra textilserien från Apelt. Du får en snygg effekt om du lägger flera breda löpare på tvärsen över bordet (blir som bordsunderlägg för två) och sedan bryter av med en smalare löpare som du placerar som vanligt, längs med bordet. Plocka då gärna upp färgerna från den ena löparen med den andra (i det här fallet mörkblått eller silver) och matcha sedan med mörkblå eller vita blockljus i olika höjd på en bricka. Dekorera även brickan med julgranskulor i blått och silver och lägg till fler detaljer på bordet i samma färgskala. Till exempel en bordskrans med vintrigt silverfärgade blad, och små glas med julgranskulor i miniatyr i blått och silver. Konstgjorda blommor och blad eller söta små fågelfigurer i frostad design sätter ytterligare naturnära, vintrig prägel på dukningen. Vill du ha bordsplacering? Skriv då med silverpenna på blått papper och fäst korten vid små grankvistar och lägg vid varje kuvert. Det som behövs nu är en vacker servis och några läckra bestick, till exempel från Mulex och den vackra dukningen är ett faktum!

Traditionell juldukning – rött är hett

Har du tänkt på att varje högtid har sina självklara färger? Inte har du gula eller lila ljus i ljusstaken på jul om du kan välja? Nej, julens färger är givetvis rött och grönt! Det kan till och med vara så att vi kan bli lite wild and crazy med röda detaljer kring jul … Men vad gör väl det? Man sveps in så skönt i de klara julfärgernas ombonade trygghet! Vill man ha en julröd dukning kan man välja mellan två olika linjer för att få fram det där härligt, juligt röda. Antingen går man all in med allt i rött – röd duk med juliga broderier, röda ljus, röda julgranskulor, röda bestick, glas och tallrikar – eller så väljer man en dukning med kontraster där detaljerna går i rött. Här är det perfekt med en vit duk med juliga, röda detaljer. En kul, julig detalj är små bestickhållare som ser ut som tomtedräkter som man lägger vid varje kuvert. Och vi vill ju också ha in lite grönt – många tänker inte på att man kan lägga en dörrkrans på bordet, men det blir mycket juligt och dekorativt. Den kan även piffas till med kottar, julgranskulor eller röda rosetter. Och varför inte batteridrivna blockljus (då slipper man tänka på brandrisken)! Härligt julpynt som renar av trä, små filttomtar, granar i porslin eller kanske rent ut av en gammaldags minigunghäst blir perfekt som avslutning. Just det, vill du skoja till det lite och få det riktigt juligt kanske de trevliga stolsöverdragen som ser ut som tomtedräkter kan passa!

Har du hittat någon favorit bland dukningsförslagen? Skriv gärna i kommentarsfältet vilken dukning du föredrar eller dela med dig av dina egna tips på julfina. Lycka till med dukningen, hoppas det blir trevligt!

 

Redaktionen rekommenderar

Skriv något
Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *