2019-08-16 | lästid: 5 minuter

Toppar kan vara för långa, för korta eller smita åt på helt fel ställen – men med några enkla tips hittar du precis rätt längd och rätt skärning för din figur. Vi har tittat närmare på några olika figurtyper och synar några vanliga överdelsmodeller i sömmarna för att du ska veta vad just du ska tänka på när du shoppar toppar.

Vad passar bäst in på dig: äpple, banan eller päron? Nej, vi pratar inte om hur man lagar en god fruktsallad. Det handlar givetvis fortfarande om kroppstyper. Här kommer vi beskriva vad som skiljer en banan från ett päron eller det klassiska timglaset och vilken typ av topp som passar bäst för respektive kroppstyp. Verkar det komplicerat? Det är det inte, om en liten stund har du full koll! Men till syvende och sist är ju det viktiga att du trivs i de kläder du har på dig – och det funkar oftast bäst när du bär plagg med rätt skärning! Så för att din nästa shoppingtur ska bli en riktig succé går vi nu igenom de olika typerna.

 

Päronet: överdel för kvinnor med breda höfter

Hur ser ett päron ut? Jo, päronet har smal, markerad midja, smala armar och slanka handleder. Hon har liten eller medelstor byst. Det är höfterna som fått det mesta av päronet – hon är betydligt bredare över höfterna än över axlarna – och det fördelar sig på höfter och lår. Är du ett päron har du alltså en feminin figur som är smal upptill och bred över höfter och lår. Då ska du välja en topp som inte slutar precis på höfterna – för då betonar du just den delen av kroppen – utan gärna strax nedanför eller ovanför höftpartiet. Försök att bredda axelpartiet genom till exempel en liten krage och V-ringning så att du skapar en visuell jämvikt mellan axlar och höfter.

Vårt tips för päronet: Päronet kan med fördel bära en ljus eller mönstrad pikétröja för att betona axelpartiet. Till exempel den här sportiga toppen från » Dress In i randigt eller den bekväma modellen i solgult. Matcha med ett par byxor med ledig skärning så ser nederdelen bara något nummer större ut än överdelen.

 

Bananen: överdel för kvinnor med rak kroppstyp

Hur ser en banan ut? Bananen har långa, slanka ben, smala höfter och axlar och liten eller medelstor byst. Det ger en rak figur, men med rätt kläder kan man trolla fram kurvor. Ett brett skärp betonar den nätta midjan och en knälång, klockad kjol eller eleganta, smala byxor ger en feminin silhuett. Bananens kroppsbyggnad är sportig och slank, vilket gör att toppar med rak, snäv skärning och V-ringning betonar bysten perfekt.

Vårt tips för bananen: Toppar i okomplicerad design eller långa skjortblusar med enkel skärning ger ett fördelaktigt intryck och ger din look en kvinnlig prägel. Den här vita blusen med sidslitsar kommer från » Dress In och passar perfekt tillsammans med en smalt skuren byxa och ett par platta skor, medan den smalrandiga blusen i lång modell harmonierar underbart tillsammans med ett par klassiska, blå jeans.

 

Äpplet: överdel för kvinnor med stor byst

Hur ser ett äpple ut? Äpplet har vanligtvis smala ben, stor byst, smala höfter och rundare midja, som enkelt kan döljas med rätt typ av överdel. Oftast är kvinnor med den här figurtypen bredare upptill än nedtill. Armarna är slanka och handlederna sirliga, vilket kan betonas med ärmar i ¾-längd.

Vårt tips för äpplet: En enfärgad, rakt skuren överdel i något längre modell döljer midjan och drar istället blickarna till de smala benen. Den långa, svarta toppen från » Laura Kent passar äpplet perfekt till både färg och form och V-ringningen framhäver bysten perfekt. Ett alternativ är den söta rosa toppen med fördelaktigt rak skärning. Färgen och chiffonginfällningen nedtill gör toppen perfekt att använda både till vardags och till lite festligare tillfällen. Kombinera med ett armband för att betona dina smala handleder.

 

Timglaset: överdel för kvinnor med breda höfter och stor byst

Hur ser ett timglas ut? Timglaset har smal midja men breda höfter och stor byst. Det kurviga timglaset kommer nära proportionerna 90-60-90, som bäst betonas med kroppsnära skärningar. Lätt insvängda överdelar är särdeles smickrande och visar fram den kvinnliga silhuetten. Vi rekommenderar timglaset att lägga fokus antingen på de smala benen eller genom att framhäva bysten enligt mottot less is more.

Vårt tips för timglaset: eleganta basplagg är perfekta för att visa fram de kvinnliga kurvorna. Till exempel en enfärgad, insvängd T-shirt med diskret skärning som är enkel att kombinera och skapar en sportigt ledig och samtidigt elegant vardagsstil. Den här toppen i cerise med lätt melering kommer från » Dress In och är perfekt till ett par raka eller lätt utställda jeans eller en färgglad kjol. En härligt mönstrad topp passar också perfekt för timglaset, till exempel den här vita bastoppen med flamingotryck. Matcha med ett par lediga chinos eller byxor med högt skuren midja för ett perfekt resultat.

 

Apelsinen: överdel för kvinnor med rund figur

Hur ser en apelsin ut? Apelsinen har en rund figur med stor byst, rund mage och slanka ben. De kvinnligt runda formerna håller sig alltså till byst och mage, medan höfterna är något smalare. Satsa på toppar som faller lätt över höfterna. På så sätt döljer du magen utan att för den sakens skull gömma undan de kvinnliga formerna eller förstärka det runda och få den oönskade tälteffekten.

Vårt tips för apelsinen: Överdelar med vida, långa ärmar och skjortblusar i lång modell som slutar nedanför höfterna är smickrande för kurvorna och betonar samtidigt benen. Den här sommarfina tunikan från » Laura Kent ger din outfit en feminin charm och är samtidigt mycket bekväm att bära. Även tunikan med rund halsringning och vida fladdermusärmar är perfekt för apelsinen.

Vare sig du är äpple, banan, apelsin eller timglas – det viktigaste är att du känner dig bekväm i dina kläder. I vår webbshop hittar du ett stort utbud av toppar för alla figurer så att du kan fixa en outfit som känns bekväm på och som du känner dig fin i. Vi hoppas att våra tips får dig att känna dig mer säker i dina val och vi önskar dig lycka till på din nästa shoppningrunda!

Skriv något
Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *