2019-07-01 | lästid: 4 minuter

När det äntligen börjar bli varmare ute ser de flesta fram emot att få plocka fram sandaler, shorts och luftiga klänningar. Men om du lider av hallux valgus kanske du är lite mer avvaktande när denna tid kommer och fötterna ska visas upp. Under höst, vinter och vår är det enklare att avlasta stortårnas snedställning med skor eller kängor, men när sommaren kommer och man vill bära sandaler med smala remmar och tunna sulor, kan det bli problematiskt på grund av hallux valgus.

Hallux valgus är latin och betyder sned stortå. Det innebär att stortån vinklas inåt mot de andra tårna och ibland kan även tåleden tryckas ut så det hela ser ut som en knöl på sidan av foten. Denna knöl blir ofta svullen och röd. Detta är den allra vanligaste felställningen som drabbar fötterna och det är främst kvinnor som lider av detta. Orsaker till det smärtande tillståndet är ofta för mjuka ligament och ärftlighet. Även trånga och spetsiga skor kan på sikt bidra till att felställning ska uppstå. Men även om hallux valgus är besvärande så kan du som lider av detta se fram emot en luftig skosommar! Vi har nämligen massor av tips på snygga och bekväma sandaler. Dessutom delar vi med oss av några goda råd om hur man kan förebygga och lindra!

 

Upptäck, förebygg och lindra hallux valgus

Om du drabbas av hallux valgus, börjar det nästan alltid med att fotvalvet mellan stortån och lilltån plattas ut. Den främre delen av foten blir lite bredare och följden blir att smärta, liktornar och förhårdnader uppkommer. Skulle du upptäcka dessa tecken hos dig själv så kan en smidig, korrigerande skena som den från »epitact hjälpa. Den kan motverka eller bromsa utvecklingen av hallux valgus och samtidigt lindra ledsmärtorna. Dessutom är den mjuk och extremt tunn så den anpassar sig lätt till olika skodon och kan även bäras i öppna skor. Avslappningsstrumporna från »Maximes kan snarare användas för att öka välbefinnandet, men ger ett gott resultat genom att skämma bort trötta och smärtande fötter. De hjälper till att mjukt stretcha tårna och försiktigt dra isär dem. Tack vare detta förbättras blodcirkulationen och strumporna passar perfekt att använda när du sitter i soffan och tittar på TV eller läser. Fotbad är också en åtgärd som kan bidra till att lindra akuta besvär. Om hallux valgus är långt gången kan en slags korrekturskena som den från »FußGut verka lindrande. Gelkuddar håller stortån på avstånd från de andra tårna och förhindrar därmed en tryckande smärta när du går. Skenan är mjuk och skön mot huden, mycket elastisk och känns bekväm att bära en hel dag. De speciella inläggen från »Orthopädie Schuhtecknik Gruber skyddar och avlastar tårna genom den anatomiskt utformade fotbädden och fungerar bra om du lider av hammartå, även kallad klotå, vilket innebär att en eller flera tår bredvid stortån är krökta. Inläggen ger en bättre tryckfördelning och passar perfekt för både sandaler och somriga loafers. Men om man bortser från fotbeklädnader: att gå barfota är välgörande för ansträngda fötter och hjälper muskulaturen på traven – så använd sommarmånaderna till att ge dina fötter så mycket ledighet som möjligt från allt vad skor heter!

Om du skulle vara osäker på vilka hjälpmedel som passar för just dig, uppsök i så fall en läkare som kan ge dig professionella råd och vid behov remittera dig till en sjukgymnast. Där kan du få hjälp att stärka fotmuskulaturen, vilket aktivt motverkar att en felställning av tårna förvärras.

 

Somriga och bekväma sandaler vid hallux valgus

A och O för ökat välbefinnande är passande skodon. Så håll dig borta från alltför smala och högklackade skor! Förutom rätt skostorlek så är även lästvidden viktig i jakten på lämpliga sandaler. Smala remmar och höga klackar leder till smärta, särskilt vid hallux valgus. Som tur är finns det bra modeller med steglös kardborrestängning, där vidden enkelt kan ställas in efter just dina fötter så att tårna får tillräckligt med plats. Hur vore det till exempel med en ljuvligt blommönstrad dröm i vitt från »Naturläufer  i lästvidd H? Något som också är oslagbart när det handlar om hög komfort är vadderade innersulor. Med modernt mönster och snygga men bekväma klackar finns de eleganta sandalerna från »BioStep som stängs med steglöst spänne. De har vackra blommor som för tankarna till sommar och solsken. Men inte ens för din kvällsoutfit behöver du avstå från det lilla extra: de svarta, skimrande sandalerna med stretchigt material kommer från BioStep och passar perfekt till den lilla svarta eller andra eleganta plagg. Avslutningsvis rekommenderar vi våra moderna slip-ins med resårinfällningar och mjuk skinnfotbädd för den där riktiga strandkänslan – för inget känns väl bättre än att njuta av solens strålar, utan smärta och med stil!

Vårt viktigaste tips: göm inte undan dina fötter bara för att du lider av hallux valgus! Unna dig istället en välgörande pedikyr eller ett färgstarkt nagellack och njut av den härliga sommaren. Och kom ihåg att ta av dig skorna så du kan känna sand, gräs och sol mot huden! Vi önskar dig en fantastisk sommar där dina fötter får fritt spelrum! Vad har du för tips, tricks eller hjälpmedel för att lindra hallux valgus-besvären på sommaren? Skriv gärna en kommentar och dela med dig!

Redaktionen rekommenderar

Skriv något
Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *