2019-07-15 | lästid: 6 minuter

Hur är det med minnet? Vi tänkte nämligen göra en tillbakablick på hur modet såg ut när vi först kom till Sverige och hur det har varit sedan dess. Minns du vad det var för mönster och färger som gick hem 2009? Hur såg skorna ut 2015 och vad hade vi för accessoarer 2006? Följ med oss på en liten resa i tiden och genom de senaste 15 åren i modevärlden!

Låt oss presentera: trendigt 2003–2008!

2003: Vi smygstartar lite med år 2003. Något av det trendigaste man kunde ha då var stövlar, gärna knähöga! Och nu, 2019, är det verkligen hög tid att plocka fram dem ur garderoben igen. Stövlar är ju i och för sig alltid lika gångbart (speciellt vintertid) – vare sig de är sportigt rejäla med grov sula och skönt foder eller läckra små feminina saker med spetsiga, skyhöga klackar.

2004: Minns du boleron, 2004 års riktigt stora modeplagg? Alltså en jacka, kavaj eller kofta som slutar strax under bysten. Till vardags eller fest – den här lilla rackaren är ett mycket figursmart lura-ögat-plagg som trollar fram en vacker timglasfigur. Inte ett dumt plagg att ha i garderoben!

2005: Chiffong – luftigt och lätt så det förslår! 2005 var chiffong materialet framför andra. Och det faller ju så snyggt! En kjol eller en klänning i chiffong rör sig underbart när du går, och en topp i chiffong eller en tröja med chiffongärmar avslöjar lite men inte för mycket … Inte undra på att det är lika hett så här 14 år senare!

2006: 2006 drog vi åt svångremmen – inte så noga hur hårt, bara. Antingen hade vi skärpet tajt i midjan eller löst och ledigt över höfterna. Det fanns ingen anledning att använda skärphällor och sånt tjafs! Fokus låg snarare på bredden – ju bredare skärp desto bättre, och gärna med ett stort antal nitar. Har du koll på dagens skärptrender? Satsa på ett skärp med metalliceffekt så är du rätt ute (eller kanske snarare: helt inne)!

2007: Från det något flexibla användandet av skärp tog vi steget över till västar. Kostymvästen flyttade in i damgarderoberna och kunde användas över tröjor, toppar och blusar. Även den lite tuffare kusinen jeansväst var mycket gångbar 2007.

2008: Sommaren 2008 var det sandaler som gällde, gärna i bästa gladiatorstil med hög snörning eller många remmar och spännen. Nu, drygt 10 år senare är det kanske inte så extrema snörningar som gäller, även om det smyger sig in några remmar och korsade band här och var på sandalfötterna även i år.

Höjdpunkter då och nu: trendigt 2009–2013!

2009: De stora kattdjuren kommer smygande! Madonna gjorde leopardmönstret rumsrent på 80-talet och 2009 tog vilddjuren ett rejält språng in i modevärlden. Och de strosar fortfarande runt i storstadsdjungeln. Inte så konstigt heller, för det är ju rätt läckert … Kombinera med några enfärgade basplagg så klarar du dig hela dagen!

2010: Flip-flops – ett måste på sommarfötterna, i alla fall 2010! Och visst är det rätt behändigt på sommaren att bara sticka in fötterna och så är man klar. Nu kanske du tänker att det är något man bara går runt med i badhuset eller på stranden, men denna sandalvariant finns även med tjockare sulor och kan då passa lika bra på partyt, speciellt när det är generöst med bling bling och glitter på!

2011: Skepp åhoj! Blå-vitt-randigt med röda detaljer – finns det något som andas mer sommar och sol än det? För sju år sen var det verkligen inne, och är så fortfarande! Klänningar, byxor, kjolar eller toppar – den marina stilen passar till allt och har haft många revivals sedan 2011. Idag är det inte bara ränder som gäller utan gärna ett antal ankare här och var!

2012: Gillar du ton i ton eller försiktiga färgövergångar? Då var 2012 ett svårt år för dig, för då var Colour Blocking modeordet framför andra. Starka färger i breda ränder eller fält som skapade vilda färgkontraster! Och nu har denna färgglada trend en liten comeback, även om färgkombinationerna 2019 är lite mildare. Men visst blir man på gott humör av alla färger!

2013: Provokativt, sexigt och feminint – ord som alla beskriver mode från 2013. Men de transparenta material som ledde till förvånade och nyfikna blickar då bärs nu utan att någon höjer på ögonbrynen. Så var inte rädd för att låta huden synas under mesh, spets och volie. Och du, det funkar även på vardagsplagg 2019!

Accessoarer och detaljer: trendigt 2014–2018!

2014: Det kanske verkar konstigt för oss i Skandianvien, men 2014 slår ryggsäcken verkligen igenom som modeaccessoar i Europa. Vilken revolution: kvinnor kan ha båda händerna fria och ändå se chica och trendiga ut när de går på stan! För ryggsäckarna görs nu i eleganta material, spännande modeller och med många söta detaljer. Och en ryggsäck är ju mycket bättre för rygg och axlar!

2015: År 2015 får träskor ett rejält uppsving och syns i många färger och varianter. Ibland är sulan inte alls gjord av trä (skon kan då vara lite snällare mot knän och leder) och vi lånar det holländska namnet clogs. Men det är mest namnet som är lånat från Holland, efter 2015 har designen på clogs utvecklats och drar nu, 2019, mer åt sandalett-med-kilklack-hållet, gärna med många fina detaljer.

2016: Gott om plats för benen, det var mottot för 2016. Skinny jeans var helt ute – det viktiga var att det skulle vara bekvämt – och istället tog riktigt vida byxor plats i våra garderober. Och de är fortfarande kvar – från långa byxor i elegant 40-talsstil till korta culottebyxor – och kommer nu i alla möjliga olika material. Ett ytterst feminint plagg!

2017: Patches, badges, applikationer, tygmärken … Kärt barn har många namn! Strunt i vad det kallas, 2017 var året då vi såg smileys, fredssymboler och Rolling Stones-tungor på alla plagg. Och då inte bara som lagning på trasiga barnjeans, nej, de var på toppar, jackor, väskor … ja överallt! Och visst blir man fortfarande på gott humör av roliga tygmärken eller romantiska applikationer, gärna blommor, frukter eller fåglar!

2018: Nu har vi kommit fram till det sista året i vår återblick: 2018. Vad var trenden framför andra då? Ärmar – ju vidare desto bättre (men det gäller att hålla i dem så man inte doppar dem i maten)! De började smyga sig in redan 2017 och är fortfarande heta. En annan trend som vi inte får missa är ränder! Breda, smala, colour blockning, på längden, tvären, ensamma eller tillsammans med mönster … you name it, allt funkar!

Ja, vi kan bara konstatera att vissa trender är superheta en kort period (men försvinner lika snabbt), andra alltid finns i bakgrunden som säkra kort och vissa dyker upp med jämna mellanrum med lätta variationer. Men till syvende och sist är det ju en fråga om smak, och den varierar ju som känt! Vilka trender från de senaste 15 modeåren har du tyckt bäst om? Eller har du några favorittrender från längre tillbaka? Dela gärna med dig!

Skriv något
Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *