2019-01-28 | lästid: 4 minuter

Garderoben är full, men det går inte att hitta något att ta på sig. Det är inte bara favoritplagg som trängs där inne, utan även ett och annat spontanköp som faktiskt blev helt fel. Känns det igen?
Vi tipsar om hur du tacklar problemen och lyckas rensa garderoben i bara 5 steg!

Det är nytt år och just nu är vi många som är sugna på en nystart och påbörja goda rutiner. Det är nu eller aldrig, känner vi på redaktionen. Men ta det lugnt, bara för att det hänger en ny almanacka på väggen, behöver vi inte starta paniken. Vi lotsar dig igenom denna rensning och ser till att du kommer hel ut på andra sidan. Vi ska fokusera på att bli av med felköpen som gör att vi står där morgon efter morgon och inte lyckas sätta ihop en matchande outfit, idag heller. Så ut med felköpen och in med smarta tillgångar!

Det finns närmast filosofiska avhandlingar om hur man tar sig an kaoset, men vi säger ”på det bara!” Vi har lösningen – så satsa ett par timmar på ordning och reda och vinn stort – nu kör vi!

Steg 1: skapa stämning

Första steget är enkelt: ring in syrran, väninnan, hunden eller maken som förstärkning eller klara det själv – bara det känns bra för dig. Det ska ju vara kul med mode, eller hur? Gör en kopp te eller kaffe, samla nerverna och sätt på favoritmusiken … på edra platser, färdiga … röööj! Ta ut allt ur garderoben. Nästan klart! När ett berg av kläder tornar upp sig och garderoben ekar tom ska den torkas ur och fräschas till. Nu är du redo för steg 2.

Steg 2: lådsystemet

Principen är enkel: ta fem lådor och märk dem:

  • BEHÅLLA
  • SÄLJA
  • SKÄNKA
  • KASTA
  • FUNDERA

Helst ska du märka FUNDERA-lådan med en stor varningstriangel, för om du verkligen menar allvar med din rensning är det beslut och inte funderingar du behöver, så var restriktiv med vad som hamnar i denna låda.

Steg 3: handen på hjärtat

Det tredje steget är både det bästa och det svåraste: ta varje klädesplagg i handen och avgör vilken framtid plagget ska få. Kläder som du alltid använder och som är favoriter vid speciella tillfällen ska självklart i BEHÅLLA-lådan – so far so good! Men när den där gamla blusen som du inte ens kom ihåg ändå ger dig en varm känsla och högre puls, ska du lägga den i FUNDERA-lådan. Om du saknar den inom den närmaste tiden får du ta fram den och använda den. Plagg som ligger orörda i kartongen efter tre månader ska skoningslöst läggas över i SKÄNKA-lådan. Märkeskläder, felköp, dyra plagg som kappor och klänningar som inte passar längre eller kläder som du vet (handen på hjärtat) att du aldrig mer kommer att använda, ska raka vägen i SÄLJA-lådan. Toppar, blusar och byxor som är i gott skick men som du inte använt på säkert ett år ska också i SKÄNKA-lådan. Du ska inte behöva gräva fram din outfit ur ett berg av felköp varje morgon! Nej, du är värd bättre och less is ändå more! Trasiga och utslitna kläder ska i SLÄNGA-lådan.

Steg 4: den nya ordningen

Det fjärde steget rör sig bara om BEHÅLLA-lådan. Sortera in alla plagg i garderoben så att det känns vettigt för dig. Du kanske föredrar att sortera efter färg, klädtyp eller ärmlängd. Tillfälle och stilnivå är ytterligare alternativ. Huvudsak är att du får en överblick så att du direkt kan se vad du har. Här kan du med fördel använda fina och praktiska korgar eller insatser i lådor och på hyllor så du omgående ser vad som finns. Här har vi ett litet investeringstips: satsa på nya galgar – å, så fint när alla plagg hänger på likadana galgar! Det är kul med mode och det är kul med ordning!

Steg 5: gör någon glad

Det femte steget utspelar sig framför en härligt ordnad och rensad garderob! 😉 Ta först en titt i SKÄNKA-lådan och klura ut vem av dina vänner som skulle blir glad av t.ex. den gröna tröjan eller den rosa blusen. Passa på att göra någon glad – du får tillbaka med ränta … i glädje! Resten av kläderna lämnar du till loppis eller välgörenhet, välj en organisation som ligger dig varmt om hjärtat. Slutligen är det dags att ringa in barnbarnen eller att göra det själv, alltså fota plaggen i SÄLJA-lådan och lägga ut dem på nätet. Vad ska du göra med förtjänsten, då? Nu när du har ordning i garderoben, går det på nolltid att klura ut vad som behövs och inget är ju enklare än att klicka hem nya favoriter från KLINGEL! Visst är det underbart med ordning och reda!

Har du tips och idéer om hur man sorterar överskådligt i garderoben? Då tar vi gärna emot dina idéer och tankar. Och hur var det nu med de goda föresatserna och de nya rutinerna? Ta en bild på din fina, nyrensade garderob och spara den så du vet hur du vill ha det. Då blir nästa omgång så mycket enklare. Vi på Klingel vill att det ska vara kul med mode och nu har du de bästa förutsättningarna varje morgon när du ska välja outfit – bra jobbat, modeälskare

Redaktionen rekommenderar

Skriv något
Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *