2018-11-23 | lästid: 3 minuter

Fast i frisyren? När barnen har flyttat ut och du själv bestämmer över din egen tid finns det utrymme för reflektion. Vem är det egentligen som blickar tillbaka där i spegeln du står framför? Kanske har ansiktet fått en del mognare drag med åren. Men frisyren – den är sig lik. En stabil frilla från tider när det begav sig! Jorå, lite som när man fortsätter köpa samma jeansmodell som man alltid har haft, bara för att det är smidigt. Det blir lätt samma sak med håret. Varför ändra på något som känns så bekant och enkelt. Kanske är det dags att se över frisyren och din egen spegelbild – kanske behöver din frisyr uppdateras?

Det sägs att mogna kvinnor inte kan ha långt hår. Struntprat, säger vi! Men många kanske klipper håret kort bara på grund av ett sånt uttalande. Det är snarare helheten, än just hårets längd, som ger ett harmoniskt utseende och som avgör om frisyren ska vara lång eller kort. Hårfärgen spelar stor roll också, för med fel färg drar man lätt på sig några år extra. Motsatserna – extremt ljust och extremt mörkt – skapar sällan en harmonisk look, eftersom vitt, blonderat hår framhäver hudens rynkor och veck och kolsvart hår får ansiktet att se blekt ut.

Frisyrer och ansiktsformer

Innan du bestämmer dig för att helt drastiskt klippa håret kort kan du ta en titt på hur olika frisyrer passar olika ansiktformer. Din vardag och livsstil spelar också en viktig roll i vilken klippning som passar just dig bäst. Åldern är som bekant bara en siffra och har ingenting med själva frisyren att göra. Att ta hand om sitt hår och bibehålla en välmående kalufs är långt viktigare än oskrivna regler om vad som sägs passa i en viss ålder.

frisyr

Hur väljer man då rätt hårlängd?

Är du sugen på en kort frisyr, men inte säker på om den passar ditt ansikte? Då ska du ta fram linjalen och börja mäta! Forskningen visar nämligen att ett harmoniskt utseende och en passande frisyr är ren matematik och om ekvationen går ihop har du tagit fram ditt bästa jag! Du ska mäta avståndet från örat till underkäken, ju kortare avstånd desto bättre passar du i kort frisyr. Enligt ett företag inom hårbranschen går den magiska gränsen vid 5,5 cm. Om avståndet är längre än det är det långt hår som gäller. Långt hår faller vackert på ett avlångt ansikte och kort hår passar perfekt till ett litet ansikte.

En lång och hängig frisyr tynger ner hela dig och ger lätt ett trött intryck. Om det känns som att huden börjar tappa sin spänst och ser trött och hängig ut gör du bäst i att inte riskera ännu mer häng med en nedtyngande frisyr, utan bör istället överväga att klippa en kortare frisyr.

Klipp bort spåren av åren med rätt frisyr

En kort frisyr ger fina ramar kring ett runt ansikte. Se upp så att håret inte slutar precis i linje med underkäken. Det kan ge ett överdrivet runt intryck. Satsa däremot gärna på en voluminös panna och en fluffig lugg.

Ett rektangulärt ansikte gynnas bäst av en ojämn frisyr som är luftig och lätt. En halvlång frisyr som är kortare fram och längre bak balanserar ett kantigt ansikte. En kort och rak lugg är dock något att undvika, då det framhäver raka linjer och kanter.

Vad vi vill säga med frisyrförslagen är väl egentligen att det finns en elegant och vårdad frisyr för alla. Och glöm att åldern skulle spela någon roll när det gäller längden. Fokusera istället på en frisyr som du själv trivs i!

Redaktionen rekommenderar

Skriv något
Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 kommentarer
 1. Jag ser att om avståndet mellan öra (var på örat?) och haka är mer än 5,5cm är det långt hår som gäller.
  Så är det med mig.
  Åldern ska inte spela roll.
  Men om huden börjat förlora sin spänst (så är det med mig) ska man undvika en frisyr som tynger och hellre klippa en kort frisyr.
  Så hur ska jag tänka?

  1. Hej Ingela! Tanken är att man ska mäta under örat. Ibland kan det vara svårt att veta vad man ska välja, då tycker vi alltid att det är bäst att välja det man känner sig mest bekväm i, oavsett om det är långt eller kort hår. Ha en underbar dag! Mvh Klingel-teamet

 2. Var på käkbenet ? Jag menar käkbenet går ju runt , och är det under örsnibben eller under den ?