2019-01-11 | lästid: 2 minuter

Gikt är en vanlig och smärtsam ledsjukdom som har drabbat människor sedan antiken. När gikt bryter ut inflammeras leden i stortåns inre kant och tån sväller upp och blir röd. Inflammationen kan lätt smitta till tårna bredvid och sedan längre bort till hälar, anklar, handleder eller armbågar.

Inflammationen orsakas av att kroppens urinsyra kristalliseras. Antingen kan kroppen inte utsöndra samma mängd urinsyra som tidigare, eller så producerar kroppen mer urinsyra än vad som behövs. Levnadsvanor och kost påverkar mängden urinsyra i kroppen. Övervikt, hög alkoholkonsumtion eller mycket proteinrik kost kan göra att kroppen ökar sin produktion av urinsyra. Risken för kristallisering ökar också vid konsumtion av diuretika, alltså vätskedrivande, medel.

En giktinflammation kan orsaka akuta giktanfall. Anfallen bryter ut snabbt och kan vara mycket smärtsamma. Smärtan brukar avta inom ett par veckor. Ett anfall kan bryta ut i samband med att man äter mycket mat och dricker en hel del alkohol.

Produktionen av urinsyra ökar med åldern, men alla drabbas såklart inte av besvär. Gikt förekommer oftare hos män än kvinnor, men efter klimakteriet ökar besvären även för kvinnorna.

Vanliga symptom:
– Leden blir öm och smärtsam, rodnar och sväller.
– Du känner dig febrig och kall.
– Smärtan känns som mest på natten.

Urinsyra och puriner

Urinsyra bildas i levern då ämnesomsättningen bryter ner kosten och purinerna i den. Särskilt proteinrik mat, som kött, bönor och inälvor, innehåller rikligt med puriner. Stora mängder puriner orsakar alltså större mängder urinsyra. Kroppen kan inte bryta ner överloppssyran, som alltså riskerar att kristalliseras i lederna. Syrekristallerna kan kännas som smärtsamma, små nålar som sticker innanför lederna och i sin tur orsaka inflammation. Det är denna inflammation som känns som akut smärta.

Urinsyrekristaller kan också bildas i urinvägarna. En del kissas bort, medan en del kan stanna kvar i kroppen och värka.

Gikt, kost och medicin

Man kan försöka minimera risken för giktanfall med rätt slags kost. Konsumera alkohol i måttlig mängd, speciellt om du samtidigt äter en stor middag. Vid övervikt är det bra att försöka hålla vikten i styr, men se upp – för snabb viktminskning kan vara en chock för kroppen och å sin sida framkalla gikt.

Om giktbesvären är sporadiska kan de lättas med antiinflammatoriska läkemedel. För långvarigare lindring finns det receptbelagda mediciner som minskar mängden urinsyra i kroppen.

Tips på kostvanor:
– Drick tillräckligt med vatten, 1,5-2 liter per dag.
– Drick alkohol i rimliga mängder.
– Ät mycket grönsaker och måttligt med kött, fisk och fågel.
– Om du är överviktig är det bra att långsamt gå ner i vikt.
– Undvik saft som är smaksatt med fruktos.

Undvik dessa livsmedel:
– Inälvor, till exempel njure, lever, leverpastej, blodkorv och bräss.
– Sill, makrill, sardiner, anjovis och rom.

Skriv något
Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *