2019-03-25 | lästid: 5 minuter

Nu finns all anledning att slå klackarna i taket och låta korkarna flyga! Klingel fyller 15 år och det vill vi fira tillsammans med dig. Hela 2019 kommer därför att gå i festens tecken. Men hur fixar man då ett ordentligt födelsedagsfirande? Vi delar gärna med oss av våra tips och har satt ihop 5 steg som gör kalaset perfekt. På slutet hittar du en checklista att ladda ned för den som vill. Mycket smidigt när det blir dags för fest.

När och var?

kalender kaffe

Först gäller det att hitta ett passande datum för firandet. Ju tidigare du skickar ut inbjudningarna desto bättre, då hinner gästerna boka in festen i kalendern och har tid att ta ledigt. Välj gärna en fredag eller lördag så inget hindrar om partynatten blir lång. Exakt var festen ska utspela sig beror på flera olika faktorer. Ska den vara inne eller ute, hemma eller i hyrd lokal? Detta brukar avgöras av hur vädret förväntas bli, hur många gäster som har bjudits in, vilken utrustning som finns eller behövs och hur tillgänglig platsen är. Det är först när dessa parametrar tas med i beräkningen som det rätta beslutet kan fattas. Gör en lista med aktuella platser och sätt ut plus och minus. Välj den plats som får flest plus.

Vem och vad?

Ta dig en funderare. Bestäm vilka du vill bjuda och skriv en gästlista. Antalet gäster spelar stor roll vid planeringen och är avgörande när du väljer plats. Så snart gästlistan och festplatsen är spikade kan gästerna bjudas in. Även här finns en viktig fråga att ställa sig: ska inbjudan göras personligen eller via telefon, e-post, snigelpost, sms eller sociala medier? Möjligheterna är många och bestäms helt enkelt utifrån vilka gästerna är. Vi rekommenderar att du väljer det sätt som är enklast för alla gäster – och bjud in i tid, alltså ca två, tre veckor innan ditt kalas ska gå av stapeln. Tänk på att få med all viktig information, alltså: anledning, datum, tid, plats och vägvisning. Be gästerna OSA så du vet hur många ni blir.

Viktigt! Om festen har ett visst tema som strandparty, svartvitt eller 80-talsfest, då måste gästerna veta detta i tid. Kanske kan man inte förvänta sig att alla riggar sig i full 1700-talsskrud med peruk och allt – det kan vara enklare att satsa på idéer som är smidiga och enkla att genomföra.

Perfekt dekorerat!

Ballonger

Dekorationer? Så klart! Ett perfekt firande måste så klart ha de rätta dekorationerna. Med festliga partyprylar och välgenomtänkta detaljer kan den tråkigaste källarlokal omvandlas till ett riktigt partypalats. Gästerna kommer att älska det! Det är viktigt att tänka ut ett tema i god tid. Okomplicerade och effektfulla dekorationer som ljusslingor, ljus, girlanger, blommor och ballonger är perfekt. Och alla DIY:are och pysselälskare ska nu få ett tips på hur man enkelt och smidigt tillverkar en egen ballonggirlang:

Till en ballonggirlang med wow-effekt behövs:

  • Ballonger i olika färger och storlekar
  • Nål och tråd
  • Dubbelhäftande tejp
  • Genomskinlig tejp
  • Luftpump
  • Valfritt: självhäftande krokar

Gör så här:

Det kan vara smart att välja en basfärg till girlangen (t.ex. vitt) och kombinera med en eller ett par andra färger (t.ex. gult och grönt). Då blir girlangen extra fin att titta på och vill du få den att se lite mer avancerad ut, kan ballongerna blåsas upp till olika storlekar.

Ta till en lång tråd och trä nålen. Gör en knut i ena änden. Därefter ska alla ballonger träs på tråden, men se till att nålen går genom ballongens knut. Det är viktigt att det finns tillräckligt med tråd kvar i ändarna så girlangen kan tejpas upp på väggen.

Dags att sätta upp girlangen! Fäst trådens ändar med tejp på väggen och arrangera girlangen i en båge (använd så mycket tejp som behövs för att den ska hänga kvar). Tips: självhäftande krokar kan vara ett smidigt alternativ till tejp.

Avrunda det hela med att fylla ut eventuella luckor med färgmatchade ballonger och fäst dem med dubbelhäftande tejp – se till att knuten inte syns och försök få ballongen att stå ut från väggen. Lycka till och ha så kul med pysslandet!

Någonting att äta, någonting att dricka…

middag

Menyn är A och O när det kommer till det perfekta födelsedagsfirandet. Du och din budget bestämmer om du ska laga maten själv eller anlita catering. Kanske ett grillparty skulle vara kul? Om årstiden tillåter kan det bli supertrevligt. Det kräver såklart viss förberedelse, men att grilla tillsammans med gästerna är ett trevligt och avslappnat sätt att umgås, om nu bara vädret håller … Vad ska man då bjuda på? Alla gillar olika, och det kan vara smart att välja en mix av rätter och drycker så det finns något för alla smaker. Ta höjd för allergier, veganskt och vegetariskt.

En buffé brukar bli succé! Okomplicerat och mycket att välja på om gästerna blir många. Här finns möjligheten att beställa buffé från en cateringfirma, laga själv eller redan i inbjudan göra klart att det rör sig om knytkalas. Kanske kan gästerna ta med en maträtt var istället för present. Hemlagat är alltid omtyckt!

Musik, Maestro!

Nu kommer vi till den del av planeringen som ska få hela sällskapet att komma i stämning, få feeling och gunga i takt: musiken, såklart! Om gästerna gillar musiken, blir det säkerligen även dans. Om musikkunskaperna tryter när låtvalen ska träffas, kan man med fördel fråga om någon av gästerna vill ta på sig musikansvaret eller anlita en professionell DJ som kan ratta plattorna och ordna låtarna du vill höra. Låt det ta lite tid och sätt ihop en trevlig låtlista som knyter an till festens tema. Om spellistan är förberedd, får du mer tid åt gästerna. Ytterligare en möjlighet är såklart att anlita ett band och få njuta av livemusik. Det är något visst med ”riktig” musik! Lägg lite extra omtanke i valet av musikanläggning och se till att testa den innan ni rockar loss. Om budgeten tillåter kan även en liten show vara en riktig stämningshöjare – komik, trolleri eller eldkonst? Glöm inte att lekar och karaoke är riktiga smällkarameller i rätt sällskap och brukar kunna bryta den tjockaste is och skapa minnen för livet.

Börjar det närma sig partytime? Ladda då ned vår checklista och organisera enkelt festen!

Checklista

Redaktionen rekommenderar

Skriv något
Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *