2019-01-04 | lästid: 7 minuter

Känner du att det är dags att ta ett helhetsgrepp på garderoben? Nytt år betyder nya möjligheter, inte sant! 2019 kanske rentav blir året då din garderob endast kommer att bestå av plagg som du faktiskt använder. Plagg som rentav passar tillsammans och som du snabbt kan sätta samman till stilrena outfits. Räddningen för garderoben är en gedigen bas. Basgarderoben är kanske inte de roligaste plaggen och det kan kännas trist att lägga pengar på den, men tänk på ekvationen PPA – Pris Per Användning. Du kommer garanterat att använda en klassisk tröja i fin kvalité fler gånger än en färgstark festklänning. En gedigen basgarderob innehåller plagg som passar suveränt bra ihop och som funkar till många olika tillfällen. Du ska kunna känna dig stilren på jobbet för att sedan kunna hämta barnbarnen på dagis och ta en mysig fika på stan utan att behöva åka hem och byta kläder. Och om du redan har en bra bas krävs det endast mycket små medel för att piffa upp dig till fest.

stärnikon

Nu i början av det nya året är det härligt med en rensning i garderoben. Det är dags att rensa ut de kläder som sitter fel, att acceptera din kropp och belöna den med plagg som faktiskt passar. Släng eller laga trasiga plagg (om du har tummen mitt i handen kan du lämna in dem hos en skräddare). Passa på att se över klackarna på dina skor. Det kanske är dags för några par att besöka din lokala skomakare?

Guide till din basgarderob:

Följande plagg är klassiska basplagg, alltså nyckelplagg som gör att en stilren outfit snabbt kan sättas ihop.

 1. Den lilla svarta
 2. Pumpsen
 3. Trenchcoat
 4. Jeans
 5. Vit skjorta
 6. Kavaj
 7. Kavajbyxa
 8. Sneakers
 9. Stövletter
 10. Kappa
 11. Kjol
 12. Kashmirtröja

stärnikon

Den lilla svarta

Den lilla svarta är ett numera ikoniskt plagg och begreppet myntades av självaste Coco Chanel på 1920-talet. Men det var skådespelerskan Audrey Hepburn som gjorde att den fick sin odödliga modestatus, tack vare filmen Breakfast at Tiffanys. En svart klänning i garderoben gör dig snabbt elegant stilren oavsett tillfälle. Vad kännetecknar då den lilla svarta? Jo, det är helt enkelt en svart klänning som slutar strax över eller under knäna – resten är upp till dig. Eftersom klänningen i sig kan vara väldigt stilren så kan du enkelt maxa dina accessoarer när du bär den lilla svarta – både Coco Chanel och Audrey Hepburn hade mycket pärlor till sina – en glittrig clutch eller ett par snygga pumps kan vara mycket effektfullt.

Pumpsen

Vad vore en kvinnas garderob utan minst ett par pumps? Pumpsen passar såväl till byxor som till kjol och klänning och är således ett måste i basgarderoben. Utformningen på ett par pumps kan variera vad gäller klackens höjd och bredd – med allt från riktigt breda blockklackar till supersmala stilettklackar. Även tåspetsen varierar från trubbigt rundad till spetsig eller kantig. Värt att fundera över när du väljer skoform är att en extremt spetsig tå gör att foten verkar längre, och att en rundad, trubbig tå ger en bred fot ett något nättare intryck. När du ska investera i ett par klassiska pumps är våra bästa tips att välja en neutral färgskala och att tänka långsiktigt.

Trenchcoat

En välskräddad och välsittande trenchcoat är ett otroligt snyggt och tidlöst plagg. Det härstammar från det plagg som brittiska och franska soldater bar under första världskriget och har varit ett ikoniskt modeplagg sedan Humphrey Bogarts, Marlene Dietrichs och Greta Garbos dagar. En spännande sak med detta från början så renodlat manliga plagg är att det samtidigt är mycket kvinnligt – knytskärpet i midjan förstärker den kvinnliga silhuetten och den stora, spetsiga kragen och slaget drar ögonen till den figursmickrande V-ringningen. Dessutom passar en klassisk trenchcoat till de allra flesta tillfällen och är alltid lika gångbar.

Jeans

Jeansen är nog ett av våra allra mest klassiska basplagg. Vår rekommendation är ett par svarta och ett par blå jeans med skön passform. Jeans går ju att kombinera med så oändligt mycket! För en vardagslook kan du matcha jeansen med en T-shirt och sportiga sneakers. Om du ska på fest kan du välja att bära en kavaj och ett par stövletter till. Vi älskar helt enkelt jeans!

Vit skjorta

En vit skjorta är helt enkelt ett klockrent plagg med oändliga stylingmöjligheter – det är så enkelt att klä upp eller ner en skjorta. Tillsammans med en pennsmal kjol eller ett par klassiska kavajbyxor är du redo för kontoret. Väljer du istället en glittrig paljettkjol och ett par snygga stövletter är du redo för en härlig utekväll! Med en bekväm kofta och ett par sköna jeans är den vita skjortan perfekt när du vill ha en skön dag för dig själv eller tillsammans med goda vänner.

Kavaj

Alla bör ha en välsittande kavaj i garderoben. Välj gärna en svart eller marinblå eftersom de färgerna funkar så gott som året runt och i alla tillfällen. Kavajen gör dig välklädd på rekordtid och funkar perfekt över den lilla svarta, tillsammans med jeans, kavajbyxor eller varför inte till kjolen? Tillsammans med den vita skjortan är du redo för kontoret medan en blus i ett glansigt material gör att du kan känna dig bekväm på en fin restaurang.

Kavajbyxa

En klassisk och elegant byxa har sin givna plats i basgarderoben och beroende på vad du matchar den med kan den enkelt kläs upp eller ner. Tillsammans med en vit skjorta och en kashmirtröja är den både elegant och avslappnad, och byter du sedan tröjan mot en kavaj syns det att du är redo för affärer. Byxan kan med fördel matchas med ett par snygga pumps eller stövletter.

Sneakers

Det är lätt att känna sig avslappnad i ett par sneakers! Speciellt om du matchar dem med ett par bekväma jeans och en skön skjorta. Då är du redo för allt vad en ledig dag har att erbjuda. En tur på stan, en skön promenad, eller varför inte lite sightseeing? Och du kan faktiskt välja att ha såväl kjol som klänning till dina sneakers – det ger en så där skönt avslappnad look! Välj ett par sneakers i en färg som du tycker om. Vitt och svart funkar till i princip allt och till basgarderoben är därför dessa färger vår rekommendation. Psst! Väljer du vita sneakers – se till att torka bort smuts med en gång så håller de sig fräscha längre!

Stövletter

Vad vore basgarderoben utan minst ett par snygga stövletter? Utgå från din egen stil och livsstil när du väljer höjd på stövletternas klack så att du verkligen känner att du trivs! Välj ett par skönt varmfodrade stövletter till vintern och ett par snygga sommarstövletter till sommarfesten – då är du redo året om! Jeans, kjol, kavajbyxa eller klänning – allt passar till stövletter.

Kappa

Kappan är det perfekta ytterplagget som passar till såväl jeans som till festblåsan! En vinterkappa kan med fördel vara av ull så värmer den skönt och håller sig snygg länge. En lite snyggare vår-/höstkappa kanske hellre ska vara i poplin eller något glansig material. Tänk på att inte välja en för snäv storlek när du köper din kappa så att du enkelt kan få plats med ett extra lager under, till exempel en kashmirtröja. På så sätt kan du använda din kappa under en längre tid på året!

Kjol

Få plagg är så mycket stilbärare som just en kjol. När du ska välja kjol bör du inte bara ta hänsyn till färg och mönster – det är ju lika mycket en fråga om modell och skärning. Frågorna du bör ställa dig är väl vad du trivs bäst i – en pennkjol eller en vid 50-talskjol? Eller kanske ett mellanting? Och hur lång ska kjolen vara? Kanske är du riktigt stolt över dina snygga knän och har inget emot att visa dem, eller så vill du helst att kjolen slutar strax nedanför knäna. Många av våra kjolar finns även i kortstorlekar, vilket passar bra om du är något kortare. Matcha din kjol med en skjorta och dra en kashmirtröja över och du är redo för både festen och kontoret.

Kashmirtröja

Vi älskar tröjor i kashmir! Oavsett om det är en ljummen sommarkväll eller en kall dag i december så är en kashmirtröja ett perfekt tillskott till din basgarderob. Välj gärna sobra färger som benvitt, beige eller jordiga toner. Kashmir är ett exklusivt material som håller hög kvalitet och möter hela hållbarhetstanken med plagg som går att använda länge och kombinera i oändlighet. Tänk på att vårda din kashmirtröja ordentligt. Det gör du genom att inte tvätta den för ofta men gärna vädra den om den behöver lite uppfräschning. Och vad du än gör: häng aldrig upp din kashmirtröja utan vik den istället så att den inte töjs ut.

Redaktionen rekommenderar

Skriv något
Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *