150 ÅR AV JEANSHISTORIA

Jeansens historia

Historien bakom dagens jeans har framför allt sina rötter i den amerikanska arbetarklassen. Det var år 1853 som Levi Strauss, en bayersk invandrare och sedermera framgångsrik affärsman i San Francisco, beslöt sig för att tillfredsställa guldgrävarnas och gruvarbetarnas växande behov av hållbara arbetskläder. Han började först med att tillverka byxor av ett kraftigt brunt bomullstyg, som annars användes för tältdukar. Dessa saknade både hällor och bakfickor, men hölls uppe av ett slags bälte som drogs åt bak i ryggen. Strauss byxor blev snabbt allt mer populära; de var bekväma, prisvärda och anpassade för att tåla hårt arbete.
 

Efter några år bytte man material, till ett denimtyg från Nimes i södra Frankrike som man färgade blått. I och med detta var byxornas framgång säkrad. Redan på 1860-talet användes Levi Strauss blåfärgade jeansbyxor av jordbrukare, gruvarbetare och boskapsskötare i hela västvärlden. År 1872 betalade Strauss 69 dollar för en patentansökan, som byggde på en idé från den lettiske skräddaren Jacob Davis i Reno. Han hade kommit på att man kunde göra arbetarnas byxor extra hållbara genom att sätta fast nitar på sömmarna. Strauss inledde ett partnerskap med Jacob Davis och tillsammans började de producera denna typ av byxa. De gav den namnet ”jeans” efter det franska namnet Gênes för den norditalienska staden Genua, där sjömännen använde sig av tt kraftigt blå denimtyg för att bland annat skydda godset på kajen mot dåligt väder.
 

Jeans kunde ses i cowboyfilmer redan på 1930-talet, bland annat på westernstjärnan John Wayne. Men det var tack vare nordamerikanska soldater och sjömän som tjänstgjorde i andra länder, som jeans blev ett begrepp för vanliga dödliga runt om i världen. Och med hjälp av 50-talets stjärnor som Marlon Brando, Marilyn Monroe och Elvis Presley var succén ett faktum. Alla ville plötsligt ha jeans och populariteten har hållit i sig sedan dess.
Jeans var ursprungligen avsedda för arbetare och cowboys, men idag har de allra flesta ett par jeans i garderoben – oavsett position, kön och samhällsklass. Omkring 39% av dagens jeans säljs i Nordamerika, med Västeuropa på andra plats med cirka 20 %, följt av Korea och Japan 10 %.
 

Olika jeansmodeller – vilka jeanstyper passar dig bäst?

Jeans är ett favoritplagg för många kvinnor och män, både till vardag och fest. Det allsidiga plagget passar utmärkt till kavaj och fin skjorta, medan en enkel t-shirt eller tröja känns mer bekvämt på fritiden. Möjligheterna är många. Oavsett vilket slags jeans du letar efter hittar du dem hos Klingel – och shoppar enkel och bekvämt hemifrån soffan, utan att behöva trängas i butiker och provhytter. Fundera över vilken modell som passar just dig och din kroppsform, och som du känner dig mest komfortabel i. Behöver du ett par jeans som passar för jobbet, eller till vardags? Föredrar du smala eller vida ben, låg eller hög midja, ljust eller mörkt jeanstyg? Ta dig tid att titta runt bland alla modeller och märken på vår webbplats, läs igenom beskrivningarna och studera bilderna. Vi på Klingel hjälper dig gärna att hitta rätt jeans för dig, och vi ber dig att se över våra måttangivelser för varje jeansmodell och -storlek. Notera att flera av våra jeansmärken även finns i kortstorlekar, för dig med lite korta ben.
 

Det är klokt att välja jeans efter din kroppsform, eftersom det numera finns lika många jeansmodeller som kroppstyper. Och de flesta av oss har något som vi gärna vill framhäva - eller dölja.

Har du en lite bredare kroppsform med ordentliga höfter eller kraftiga lår, är kanske inte smala stuprörsjeans rätt modell för dig. Satsa istället på en mer lössittande passform med raka eller lite vidare ben, eller ett par bootcut-jeans som sitter åt upptill och är utställda nertill. Ha gärna på dig något åtsittande upptill om du bär vida eller raka jeans, för att undvika för mycket volym. Och väljer du ett par jeans med bootcut-snitt, kan dessa gärna kombineras med en längre skjorta, eller ett tajt linne och kavaj.
 

För dig med timglasfigur och som gärna visar upp dina former, kan ett par åtsittande stretchjeans vara ett utmärkt val. En snygg skjorta med kavaj ger dig businesslooken, och till vardags ser en tajt polotröja snygg ut tillsammans med jeansen.
Har du en smal kroppsbyggnad, kan tajta jeans eller smala stuprör framhäva dina former och smita åt på rätt ställen. Bär dem gärna till höga klackar, en lössittande topp i ett silkigt material och kanske ett långt halsband om du vill känna dig extra festlig. Eller tillsammans med ett par låga stövlar och en tröja till vardags.
 

Tänk på att mörka färger alltid får oss att se lite smalare ut, och att ljusa färger förstorar. Detsamma gäller även för jeans: på kurviga personer blir silhuetten än mer strömlinjeformad med ett lite mörkare jeanstyg. För dig som har korta ben är jeans med långa byxben bäst – de får dig att se längre ut. Höga klackar till det blir pricken över i. De har också en avsmalnande effekt.
Med smakfulla detaljer som vackra smycken eller en färgglad scarf, kan du enkelt förändra din jeansstil och lyfta din outfit. Hos oss på Klingel hittar du de jeans du behöver, och med rätt accessoarer därtill är du redo att gå från vardag till fest på nolltid.